Életmód

2017.06.11. 13:05

Sokan ódzkodnak az akupunktúrától, pedig nincs miért - a test és a lélek is feltöltődik

MOLNASZECSŐD - Manapság egyre népszerűbb az akupunktúra. Míg pár évtizeddel elelőtt még egyenesen kuruzslásnak tartották, ma már klinikailag is igazolt gyógymód. Kipróbáltuk, hogyan zajlik egy kezelés.

Vadas Krisztina

Dr. Abdel Hameed orvos, természetgyógyász már húsz éve foglalkozik akupunktúrával. Ő vezetett be minket az akupunktúra rejtelmeibe.

A gyógymód eredete

Egy véletlen folytán jöttek rá az ősi kínaiak, hogy a test bizonyos pontjainak stimulálásával enyhíthetők, vagy elmulaszthatók betegségek. - Egy gyomorproblémákkal küzdő ember lábát vadászat közben megszúrta egy ág, majd elmúltak a panaszai - mesélte dr. Hameed. Ekkor kezdték el vizsgálni a test pontjait - így találták meg az úgynevezett mirigyjangokat, ami nem más, mint a test különböző pontjai és a szervek közötti energiaáramlás.

Ebből alakult ki az akupunktúra, mint orvoslás. Európában az 1940-es években kezdett terjedni a gyarmatosító franciáknak és angoloknak köszönhetően. - Magyarországon a '70-es években jelent meg, ekkor azonban még sokan "hókuszpókusznak" tartották - fogalmazott dr. Hameed.

A skalpakupunktúrához külön végzettség kell, kevesen művelik Magyarországon
Fotó: Szendi Péter

A kezelés

A legelső kérdés, ami felmerül az emberekben az akupunktúrával kapcsolatban, hogy mire jó. - Nagyon sokféle betegség kiegészítő kezelésére jó, de nem helyettesíti az orvosi gyógymódot - emelte ki dr. Hameed. - Előbb mindig teljes kivizsgálást javaslunk a páciensnek, majd az eredmények alapján meglátjuk, hogyan tudunk neki az akupunktúrával segíteni - tette hozzá. Tehát nincs kifejezetten megnevezhető betegség, amelynek gyógymódja lehet.

Maga a kezelés tűkkel történik. Vannak arany, ezüst és fémtűk, utóbbit használják a leggyakrabban az orvosok. Az, hogy hová böki a tűt a doktor, az a végzettségétől függ: van fül-, test-, és skalpakupunktúra. Magyarországon az előbbi kettő a leggyakoribb eljárás. Mivel életkori megkötés nincs, így gyermekeken is végezhető, ám náluk nem tűkkel, hanem lézerrel stimulálják a pontokat. - A hatása ugyanaz, de a gyerekek sokszor félnek a tűtől, ezért nem ezt használjuk - mondta a doktor.

A testakupunktúra az egyik legnépszerűbb
Fotó: Szendi Péter

Tapasztalatok

A legtöbben attól rettegnek, mennyire fájdalmas lehet, hogy tűket szúrnak belé. Jelentem: egyáltalán nem érezni, annyira vékonyak. Jótékony hatása azonban szinte azonnal észrevehető: az általános, mindennapos stressz azonnal elszáll, végtelen nyugalom lesz úrrá az emberen. Persze ahhoz, hogy különböző betegségeket kezeljünk, nem elég egy alkalom: legalább nyolc-tíz kezelés kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!