Felcsillant a külföldi nyaralás reménye – Szakértőnél érdeklődtünk az utasbiztosításokról

Péntektől megnyílt a magyar-horvát határ is, miután Ausztria, Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Szerbia felé már feloldották a korábbi korlátozásokat. Mostantól, hogy felcsillant a külföldi nyaralás reménye, megnövekedhet az utasbiztosítások iránti érdeklődés. A legkevésbé sem egységes a biztosítók feltételrendszere, mondja szakértőnk, akit arról is kérdeztünk, nyújtanak-e fedezetet az utasbiztosítások koronavírus-megbetegedésre.

Tóth Kata

Szanati Mátyás azt javasolja, utazás előtt hasonlítsuk össze több biztosító ajánlatát, vagy forduljunk szakértőhöz Fotó: Horváth Balázs

Péntektől feloldották a korlátozásokat Magyarország és Horvátország határán. A két ország között így karanténba vonulás kötelezettsége nélkül lehet közlekedni. Az utazást a járványveszély miatt még mindig sokan kockázatosnak gondolhatják. Összességében várhatóan megnő a kereslet az utasbiztosításokra.

Mit tesznek a biztosítók, ha koronavírussal kapcsolatos kárbejelentés érkezik hozzájuk? Vállalják-e annak költségeit, ha ügyfelük koronavírus-fertőzés miatt szorul orvosi kezelésre? Várható-e, hogy az utasbiztosítások díja emelkedni fog? Egy utasbiztosítás érvényessége szempontjából fontos-e, hogy az utazásra nem javasolt térségek listáján rajta van-e az ország, ahová tervezik az útjukat, és ha igen, mikor került fel oda. Szanati Mátyás pénzügyi tanácsadó, biztosítási szakértőt faggattuk.

– Bár az utasbiztosítások online és gyorsan köthetők – nem igényel személyes közreműködést a szerződés –, a jelen helyzetben talán még nagyobb szükség van arra, hogy szakemberrel konzultáljunk, aki értelmezi a feltételeket, felhívja a figyelmet arra, hogy mit tartalmazzon a szerződés. Felgyorsult világunkban mindent azonnal akarunk, ez esetben tegyünk kivételt, ne kapkodva, az indulás előtti napon gondoljunk a biztosításra. Mert, bár a biztosító eleget tesz vállalásának: e-mailben elküldi a tájékoztatóját a feltételekről, de ezeket vagy nem olvassa végig az ügyfél, vagy elkerülhetik a figyelmét lényeges részletek. Egy esetleges káreseménynél is jó, ha a közvetítőnkhöz fordulhatunk, aki segít az ügyintézésben, a kárrendezésben. Ha erre nincs lehetőség, érdeklődjünk a társaságok honlapján található interaktív felületeken, vagy e-mailben – az utóbbi egy későbbi vitában hasznos, mert nyoma marad – mondja a szakember, aki azt tapasztalja, évről évre egyre többen kötnek utasbiztosítást, ami az ár-érték arányt tekintve mindenképpen megtérül: egyhetes külföldi nyaralás esetében két felnőtt embernek legfeljebb 20 ezer forintjába kerül.

Szanati Mátyás azt javasolja, utazás előtt hasonlítsuk össze több biztosító ajánlatát, vagy forduljunk
szakértőhöz Fotó: Horváth Balázs

És ami mostanság a nyaralókat leginkább foglalkoztatja: vajon nyújt-e térítést az utasbiztosítás koronavírus-megbetegedés esetén külföldön. Mátyás azt mondja, ebben nagyon vegyes a kínálat. Van olyan társaság, amely csak akkor zárja ki az egészségügyi ellátás költségeinek térítését, ha az adott betegség védőoltással megelőzhető, és a biztosított a kötelező védőoltások beadásának hiánya miatt betegedett meg. Mivel a koronavírusra még nincs védőoltás, fizetik a költségeket, beleértve a beteg ügyfél hazautazásának vagy hazaszállításának extra költségeit is. Más biztosítónál a járványok kizáró oknak minősülnek a szolgáltatásra, ám a Covid-19-cel kapcsolatban felmerülő egészségügyi problémákat nem veszik be a kizárásba.

Egy harmadik biztosító megint mást ért járvány alatt: ők a koronavírus-megbetegedés esetén egyáltalán nem fizetnek. Ami biztos: a karantén miatti kényszerű külföldi tartózkodás esetén meghosszabbíthatjuk az utasbiztosításunkat külföldről. Ugyancsak egységes a biztosítók álláspontja abban, hogy ha a Külgazdasági és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségben történik a megbetegedés, akkor a biztosított nem jogosult a biztosítási szolgáltatásra.

Ha valaki most lefoglal egy utat, és köt hozzá sztornóbiztosítást (lemondhatja az utazást), akkor nagyon résen kell lennie, hogy milyen indokkal érvényesíti. Ha adott esetben most járványveszély miatt újra lezárnák a határokat, jó eséllyel arra nem fizet a biztosító, mert ez vis maior helyzet, előre nem kalkulálható kockázat. Ahogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt lemondott utazás költségeit (lefoglalt szállás, repülőjegy díja) sem téríti az utasbiztosítás. (Csak a biztosítás díját tudjuk visszaigényelni.)

Bár most úgy tűnik, nincs reális kockázata, ha külföldön mégis észleljük magunkon a megbetegedés tüneteit, mérlegeljünk józanul, és ha tehetjük, inkább jöjjünk haza, javasolja a szakember. Ha mégis kint marad, és a feltételek megengedik, igényelhet kártérítést, de az ügyintézés protokolljára nincs precedens, nem tudnak a biztosítótársaságok konkrét esetről beszámolni.

Utazásspecifikusan köthetők a biztosítások: attól függően, hogy autóval vagy repülővel utazunk-e külföldre, vagy hajóutat tervezünk, milyen országot tervezünk felkeresni. Ezen belül is köthetünk poggyászbiztosítást, vagy ha mondjuk, búvárkodást tervezünk. Ha Európán kívülre, az USA-ba utazunk például, ott teljesen más az egészségügyi ellátórendszer, erre is figyelmeztet Mátyás, aki szerint az utasbiztosítások nem drágulnak jelentősen. Válasszunk az alapján, hogy az adott biztosítás lefedi-e a kockázatokat, amelyekre fel akarunk készülni – javasolja. Ha kevés a kockázat, az olcsóbb biztosítás is megfelelő lehet, de ne csak ár alapján döntsünk. Végül személyes példát is hoz: szeptember elejére Észak-Olaszországba foglalt jó árú utat a családjával még tavaly év végén. Ha lemondják, és belföldi úti célt keresnek, anyagilag lehet, hogy rosszabbul járnak. Még nem döntöttek: augusztus közepéig lemondható az utazásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!