Igazi csapatszellem és erőnlét

2023.09.20. 17:30

Tizenkét középiskolás csapat küzdött az országos haditornaverseny vasi fordulóján - fotók

Egy hete Zalában kezdődött, szerdán a Vas vármegyei fordulóval folytatódott a 18. alkalommal megrendezett országos haditornaverseny. A vépi középiskola sportpályáján a honvédelemhez kapcsolódó sportos feladatokban próbálták ki magukat a fiatalok.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

A Vas Vármegyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda nevében Dévényi György főhadnagy köszöntötte a reggel még harmatos fűben felsorakozott fiatalokat. A haditorna céljaként az egészséges életmódot, a sport, a honvédelmi nevelés népszerűsítését határozta meg, valamint, hogy a fiatalok érezzék magukénak a honvédelem ügyét és valamit abból is, hogy mit jelent hivatásos katonának lenni. Megjegyezte még, hogy a vármegyei haditornaversenynek hagyományai vannak, amelyek a honvédelemben és az egész társadalomban fontos értékekre irányítják a figyelmet: arra például, hogy képesek legyünk csapatban küzdeni.

Sorsolással dőlt el, hogy melyik csapat hányadikként kezdi a versenyt, utána körforgásszerűen teljesítették a feladatokat a pálya különböző állomásain. Elsőként 12 kérdéses honvédelmi totót oldottak meg, utána az egészségügyi sátornál az elsősegélynyújtáshoz kapcsolódó próbákat álltak ki. Volt még 4x400 méteres fegyveres váltófutás egy gumi gépkarabéllyal – az időn kívül egymással is versenyt futottak –, tereptan, ahol távolságbecslést végeztek; akadálypálya, két tujasor között kézigránát-hajítás, lézeres lövészet és mátrixpálya is. A Kisalföldi AszC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium három csapattal képviseltette magát, rajtuk kívül küzdött a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium két csapata, a VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium (Orlay), a Boldog Salkaházi Sára Technikum és Kollégium, a VMSZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium, a csepregi Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola, a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és a VMSzCentrum Savaria Technikum és Kollégium diákjai is.

A Vép II. csapatot – 9-11. osztályos rendész-diákokat – Kozó József készítette fel: erőnléti edzéssel, lőgyakorlattal és elmélettel trenírozta őket. Egyen pólóban érkeztek a zöld gyepre, csakúgy, mint az Orlay diákjai – Rédecsi Milán, Sebestyén Ákos, Rába Adrián és Molnár Márk –, akik tavaly 3. helyezést értek el. Az idén győzni jöttek: amellett, hogy konditerembe járnak, testnevelés órai csapatversenyeken vettek részt és felosztották egymás között a százkérdéses totó ismeretanyagát. Mindent beleadnak és támogatják egymást – ezt fogadták meg a verseny előtt.

Közösségben, csapatban, egymással együttműködésben jóval messzebbre lehet jutni – erre utalt köszöntőjében Vámos Zoltán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke. Reményét fejezte ki, hogy a verseny is hozzájárul ahhoz, hogy minél többen választják a katonai pályát.

Hollósi Éva, a középiskola igazgatója elmondta: külön öröm számukra, hogy újra az intézményükben rendezik a színvonalas programot és hogy május óta iskolájuk is a Honvéd Kadét Program partneriskolája.

A megnyitón jelen volt dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság titkára, Babos Sándor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője és Büki Zoltán, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgató-helyettese.

A délelőtti versenyen 1. helyezett Premontrei 2. számú csapat képviselheti Vas vármegyét az Országos Haditorna döntőjén. Második lett a Premontrei 1. számú csapata, harmadik pedig a Jurisich Gimnázium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!