GOMBA-ÜGY

2017.09.29. 07:00

Az életünk múlhat rajta: ezért is fontos, hogy felismerjük a gyilkos galócát

MEGYEI KÖRKÉP Kellemetlen meglepetést okozhatnak a gombák azok számára, akik felkészületlenül indulnak begyűjteni az ízletes falatoknak valót.

Pungor Csaba

A gombaszedés nemcsak a természetbarátok számára csábító időtöltés, hanem azoknak is, akik a vasárnapi ebédhez valót szeretnék összegyűjteni. Vas megye ebből a szempontból is ideális területen helyezkedik el. Az Őrségben rengeteg helyen találhatunk különböző gombákat, azonban akkor is célszerű felkeresni a szakértőt, ha felismerjük a pöfeteget vagy a vargányát. Sok gombafajtát ugyanis könnyen összetéveszthetünk, a legsúlyosabb esetben pedig az életünket veszélyeztethetjük.A gombaszedés nemcsak a természetbarátok számára csábító időtöltés, hanem azoknak is, akik a vasárnapi ebédhez valót szeretnék összegyűjteni. Vas megye ebből a szempontból is ideális területen helyezkedik el. Az Őrségben rengeteg helyen találhatunk különböző gombákat, azonban akkor is célszerű felkeresni a szakértőt, ha felismerjük a pöfeteget vagy a vargányát. Sok gombafajtát ugyanis könnyen összetéveszthetünk, a legsúlyosabb esetben pedig az életünket veszélyeztethetjük.Megkerestük a megye egyik legismertebb és legjobb gombavizsgáló szakellenőrét, akivel Szőce-Rimány térségét jártuk be és érdekes ismeretekre tettünk szert. Károlyi Jenő már gyerekkora óta a természet szerelmese, de nagy nyomást gyakorolt rá szeretett nagynénje elvesztése is, aki mérgezésben vesztette életét.

Károlyi Jenő a családtagja elvesztése után még inkább elmélyült a gombatanban: gombavizsgáló szakellenőrként tevékenykedik 1982 óta.– A szedésnek több fontos kitétele van – mondta. – A gyilkos galócát fel kell ismerni, mert ez a legmérgezőbb gombafaj. Szükséges, hogy megfelelő termőhelyismerettel rendelkezzünk és a társulásokról is képet kell kapnunk. Az sem mellékes, hogyan szedünk gombát. Célszerű vesszőkosárba vagy papírdobozba gyűjteni. Ha ismeretlen gombafajra bukkanunk, azt a többitől külön kell tárolni – sorolta az alapvető tudnivalókat. Sokan felkészületlenül, hiányos ismerettel indulnak útnak, emiatt sodorhatják önmagukat, szeretteiket bajba. – Az Őrségi Vásárra idén sokan érkeztek az Alföldről, ott csak három ehető gombafajtával találkozhatnak: csiperkét, tyúkgombát és rozsdássárga tölcsérgombát szedhetnek. Az őrségi rendezvény után gombaszedőkhöz csatlakozott az alföldi család. Utána megmutatták, mit találtak. A gyilkos galóca mellett életveszélyes, mérgező gombák lapultak a zacskóban – tette hozzá Károlyi Jenő. Ezek közül a galócát mindenképpen ki kell emelni, mert tartalmaz antamanidot, amely a máj- és vesesejteket teszi tönkre. Károlyi Jenő szerint a gombaszakértői végzettséget egyetemen kellene megszerezni, ahol sok gyakorlati órán sajátíthatnánk el a mikológiát. A szakellenőr szeretné, ha mindenki tartaná magát az alapelvhez: csak vizsgával rendelkező szakértő által ellenőrzött gombát fogyasz-szunk, a házaló árusoktól ne vásároljunk! Ha magunk örömére szedjük a pörköltnekvalót, minden esetben vizsgáltassuk be!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában