Helyi életstílus

2018.04.18. 20:49

A betegség hiánya még nem elég az egészséghez

Az egészség nem azt jelenti, hogy valaki nem beteg, és minimális ellátásra mindenhol szükség van. Ez is téma volt az egészség világnapjához kötődő rendezvényen szerdán a Humán Civil Házban.

Merklin Tímea

Gábriel Andor egészségfejlesztő és dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos Fotó: Szendi Péter

A 70 éves Egészségügyi Világszervezetről (WHO) beszélt Gyarmati Norbert koordinátor, az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége Szombathelyi Tagszervezete képviseletében. A résztvevők közt köszöntötte a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ munkatársait is. Dr. Kecskés László osztályvezető főorvos, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke kiemelte a megelőzés fontosságát, és hogy milyen módon tud megnyilvánulni koordináltan az önmagunkért való felelősség, hogyan lehet az egyéni és a szervezett erőforrásokat harmonikusan mozgatni.

A program fő előadója, dr. Stánitz Éva PhDmegyei tiszti főorvos, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályanak vezetője kifejtette, hogy a WHO globális irányelveket ad, az idei egészség világnapjára szóló szlogenje: „Univerzális egészségügyi lefedettség mindenkinek, mindenhol.”

Gábriel Andor egészségfejlesztő és dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos Fotó: Szendi Péter

– Mi itt el sem tudjuk képzelni, hogy hány százezer ember él anélkül, hogy az elemi egészségügyi ellátás biztosítva lenne számára – mondta. – Ezért a WHO azzal szólítja meg a világ összes államát, hogy legalább a minimális ellátás mindenhol meglegyen.

Nem szakmabeliek számára is érdekes, hogy a megyei tiszti főorvos kibővített egészségfogalmat használ, amelyet a WHO így definiál: „a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem pusztán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”.

A rendezvény után a Szombathelyi Szív a Szívért Egyesület ingyenes vérnyomásmérést és vércukorszűrést tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában