szép otthon

2019.12.01. 07:00

Spa a fürdőszobában – A természetesség a wellnesshangulat hívószava otthon is

Nyugalomra vágyunk a napi hajtás után: egy forró fürdő vagy zuhany nemcsak az út porát mossa le rólunk, hanem felfrissíti lelkünket is. Érdemes tehát a helyiséget úgy berendezni, hogy látvánnyal, illatokkal, egyéb kiegészítőkkel a kikapcsolódást, pihenést teszi teljessé.

Nemes Judit

A szemnek is, a léleknek is jót tesz a mécsesfény

Fotó: Shutterstock

Az énidő kifejezés már jó ideje bevette magát a szókincsünkbe: a szó a magunkra fordított időt jelenti, amikor azt tesszük, amit szeretünk, ami feltölt minket, örömet okoz. A hétköznapok szaladnak, egy biztos pont este a lefekvéshez készülődés, a zuhanyozás, fogmosás, amelyeket sokszor szinte rituáléként ugyanabban a sorrendben végzünk. Célszerű tehát olyan helyiséggé alakítani vagy díszíteni a fürdőszobánkat, amely egyfajta spaélménnyel a lehető legjobban hozzásegít minket az instant énidő maximális kihasználásához.

A színek hangulatunkra gyakorolt hatását nem lehet eleget hangsúlyozni, nincs ez másként a wellness tekintetében sem. A pihenéshez, a kikapcsolódáshoz nyugtató színeket, színkombinációkat használjunk: a natúr, bézses-barnás árnyalatokon túl kéket, zöldet és más pasztelles színeket célszerű alkalmazni: nemcsak a falak színében, hanem a burkolatoknál is. Az már ízlés kérdése, hogy meleg vagy hideg árnyalatokat használunk; tanács az árnyalatok intenzitásának megválasztására vonatkozik. Ahhoz, hogy lelket üdítő környezetben érezhessük magunkat, a fa vagy fahatású bútorok, kiegészítők beszerzésére érdemes időt áldozni: a bambusz, a trópusi fafajták mind kiváló alapanyagok e célra.

A szemnek is, a léleknek is jót tesz a mécsesfény

A világítás megtervezése szintén fontos feladat: a központi fényforráson kívül több kiegészítő – nem vibráló – fényforrással érdemes tervezni. Nemcsak a hagyományos fehér-sárgás fehér fények komponálásával lehet feldobni a teret, a színes hangulatvilágítás tovább növelheti a komfortérzetet. Akinek kellő tér áll rendelkezésére, a bútorzat megválasztásánál kádat – nemcsak a masszázs vagy a jakuzzi, a sima ugyanúgy megteszi – érdemes beszereltetnie. Az üvegtégla-beépítés akár díszítőelemként, akár térelválasztóként jól funkcionálhat. Akik bontással járó átalakítást nem szeretnének, díszítéssel hasonló hatást érhetnek el. Fényforrás tekintetében a gyertyák korlátlanul alkalmazhatók.

Az illóolajak segítenek az ellazulásban
Fotó: Shutterstock

A színeken, fényeken kívül az illatok is a wellness velejárói: az illóolajok párologtatóba, fürdővízbe és dekorelemként a kád szélére, bútorra tovább növelik a hatást. A természetesség a kulcsszava a pihentető környezetnek: így magas páratartalmat tűrő növényeket – kizárólag élő cserepeseket – tegyünk a polcokra. A kövek, kagylók, luffa tökből készített használati tárgyak mind helyet kaphatnak a fürdőszobában.

Ha fürdőnket kedvünk szerint alakítottuk, már csak relaxációs zenére és egy teljes órára van szükség ahhoz, hogy csak magunkra figyeljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában