Mutatósak és finomak

2020.12.20. 07:00

Ezeket a sütiket napokkal az ünnep előtt elkészíthetjük

Penczné Sali Krisztina fiatal édesanya mutatós karácsonyi sütijeiből mutatunk be párat, amit már napokkal az ünnep előtt elkészíthetünk.

Tersztyánszky Krisztina

20201212 Szentgotthárd VN konyhája: Sali Krisztina szentgotthárdi háziasszony karácsonyi süteményei Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Csokoládés, fahéjas karika

Hozzávalók 40 darabhoz: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, fél csomag sütőpor, 10 dkg porcukor és 1 csomag vanilincukor, 1 szelet (100 gramm) tejcsokoládé lereszelve, 1 mokkáskanál fahéj, 1 tojás. A díszítéshez: 2 tábla tortabevonó, 2–3 evőkanál olaj.

Először a csokoládét reszeljük le. A vajat morzsoljuk el a lisztben, majd hozzákeverjük a száraz hozzávalókat és a tojást. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, cipóvá formázzuk és hűvös helyre tesszük pihentetni.

Lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát és nagy méretű köröket szaggatunk, minden kör közepét egy pici, kör alakú szaggatóval kiszúrjuk. (Például 6 és 3,5 cm-es kiszúróval.) Gyors mozdulatokkal dolgozzunk a csokoládé és a vaj miatt. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a karikákat és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük, először puha a tészta, de hűlés közben megkeményedik. A kihűlt karikákat félig csokoládéba mártjuk. Ehhez a tortabevonó csokit megolvasztjuk gőz felett az olajjal. A mártogatott karikákat rácsra tesszük és hagyjuk megdermedni. Tetszés szerint díszítjük cukorgyönggyel. Jól záródó dobozban tároljuk hűvös helyen.

Csokis holdacska

A csokis holdacska nem csak a tekintetet vonzza
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Hozzávalók 45–50 darabhoz: 30 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 egész tojás. A bevonathoz: 8 dkg fehér csokoládé, 15 dkg tej vagy ét tortabevonó, kb. 3 evőkanál étolaj.

Először elkészítjük a linzert. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Kis időre hűvös helyre tesszük pihentetni. Majd késfok vastagságúra kinyújtjuk és egy 4,5 cm átmérőjű kerek szaggatóval kb. száz korongot szúrunk ki. Ennek fele maradjon kerek, mehet is a sütőpapírral bélelt tepsikbe. A másik ötven korongból szaggassunk holdakat ugyanazzal a szaggatóval, így a holdacska mérete pontosan illeszkedni fog a kerek korongokhoz. Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket. Előmelegített sütőben süssük, 175 fokon, kb 10 perc alatt megsül egy tepsi.

Először a fehér csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett 1 evőkanál olajjal és mártsuk meg benne minden holdacska tetejét. A bevont holdakat sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk, és hagyjuk megdermedni. Ha megdermedt a fehér csoki a holdacskákon, akkor hozzáláthatunk a teli korongok bevonásához. A tortabevonót olvasszuk fel ugyancsak vízgőz felett kb. 1,5–2 evőkanál olajjal, és mártsuk meg benne a korongok tetejét. Sorakoztassuk a bevont korongokat sütőpapírra, és azonnal (még mielőtt megdermedne a barna csoki) nyomjunk minden korong tetejére egy fehér holdacskát, hogy beleragadjon! A kész sütiket hagyjuk teljesen megdermedni!

Jól záródó dobozban, hűvös helyen tároljuk. Ajánlatos minden sütiréteg közé egy kis darab sütőpapírt helyezni, hogy a csoki miatt ne maszatolódjanak.

Mákos-marcipános háromszögek

A mákos-marcipános háromszöget könnyen elkészíthetjük
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Hozzávalók a tésztához (kb. 40 db): 30 dkg finomliszt, 15 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag bourbon vaníliás cukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja. A töltelékhez: 10 dkg darált mák, 0,5 dl víz, 4 dkg porcukor, 2–3 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg natúr marcipánmassza. A kenéshez: 1 tojás fehérje, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál tej.

A tésztához először a vajat morzsoljuk el a lisztben, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle és addig pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.

A töltelékhez a vizet a cukorral feltesszük főzni, épp csak felforraljuk és lehúzzuk a tűzről. A mákot belekeverjük a meleg szirupba és összekeverjük. Adunk hozzá kb. 2–3 evőkanál sárgabaracklekvárt, hogy krémes, szaftos legyen.

A marcipánmasszát enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtjuk. Kis méretű szaggatóval (nálam 3 cm-es) 40 db korongot szúrunk ki vele, tálcára fektetjük és félretesszük.

A tésztát lisztezett felületen nem túl vékonyra kinyújtjuk. (kb. 2–3 mm) és egy nagyobb méretű (6 cm-es) szaggatóval 40 db korongot szúrunk ki. A korongokat felvert tojásfehérjével lekenjük, főleg a szélét. A tésztakorongok közepére helyezünk 1-1 db marcipánkorongot. A marcipánkorongok közepére pedig kb. 2 kávéskanálnyi mákos tölteléket. A tésztakorongot három oldalról felhajtjuk és összecsippentjük három helyen, hogy középen a töltelék kilátszódjon. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a sütiket, tejjel elkevert tojássárgával lekenjük a sütik oldalait. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15 perc alatt készre sütjük. Amíg sülnek, fél evőkanál sárgabaracklekvárt felforrósítunk, és a megsült sütik mákos közepére cseppentünk egy picit. Amikor kihűlt, enyhén megszórjuk porcukorral. Jól záródó dobozban napokig eláll.

Kiemelt képünkön: Penczné Sali Krisztina az egyik mutatós karácsonyi édességgel, a fahéjas karikával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában