Szponzorált tartalom

2021.05.05. 13:28

Társasjáték, ami összehoz kicsiket és nagyokat

A társasjáték, ha jól választunk több, mint egyszerű játék. Képes összehozni a családot, elsimítani a konfliktusokat, mindemellett számtalan készséget fejleszt és segít abban is, hogy mélyebben is megismerjük egymást.

A társasjáték eredete

Számtalan történelmi feljegyzésekből ismerhetjük, hogy a társasjátékok már i.e 3000 körül megjelentek. Az első társasjáték-leleteket Egyiptomban találták meg egy freskó falán rajz formájában, ahogy a Senet játékkal játszanak.

Az ókori Indiából származik a sakk, Kínából a Go és a Mahjong, de számtalan társasjátékot fedeztek fel az ókort kutató régészek.

A játékok pedig olyan tökéletesen voltak felépítve és megszerkesztve, hogy talán nem is sejtjük, de ma is ugyanannak a logikának vagy kivitelnek megfelelő játékot játsszuk, mint az ókorban élők. Így például a sakk, mely az évezredek alatt szinte alig változott, vagy a szomáliai Shax, mely a malom – játék elődje.

A mai modern társasjátékok a 17-18. századra vezethetők vissza, mint az akkori telepesek fő kikapcsolódásának eszköze. Összehozta az embereket és csökkentette a napközben felmerülő feszültségeket, nem utolsó sorban pedig a társadalmi különbségek és az abból eredő konfliktusok is könnyebben csitultak, amikor a telepesek játékkal ütötték el a kevés szabadidejüket. Így a dáma és a bowling volt a kikapcsolódás legfőbb eszköze ezekben az időkben.

A 19. században, az urbanizációnak köszönhetően már az amerikai középosztály is szívesen játszott a társasjátékokkal, valamint a gyermekeknek készült társasjátékok már a gyermekek szellemi és mentális fejlődését is elősegítették.

Innentől kezdve pedig már nem volt megállás.

A társasjáték szinte kivétel nélkül minden háztartásban fellelhető volt és nincs ez másként most sem. Megannyi tartalommal, történettel és szabályokkal megalkotott társasjátékok teszik színessé a mindennapjainkat.

Hogyan válasszunk társasjátékot?

A társasjáték legfontosabb szerepe a szórakoztatás. Épp ezért minden esetben nézzük meg, hány éveseknek ajánlják az adott játékot, különösen, ha gyermekek számára szeretnénk vásárolni őket. Ma már megannyi társasjáték van egészen a legkisebb kortól a kamasz korig, így az, hogy valóban szórakoztató játékot vásároljunk, nem lehetetlen.

 

Amit érdemes a vásárlás előtt eldöntenünk, hogy mely készségek fejlesztését várjuk el a társasjátéktól. Számtalan van, ami a motorikus készségeket vagy a szociális beilleszkedés nehézségeit igyekszik feloldani, és persze van számtalan, ahol mindkettő vagy több készség fejlesztése is megtalálható egyetlen játékban.

A társasjáték, ami az életre nevel

A társasjáték akkor kiváló, ha találunk benne olyan feladatokat, melyek átvitt vagy valós értelemben is az életre nevelik a gyermekeket. Ilyenek például a pénzügyi társasjátékok, a Monopoly vagy a Gazdálkodj okosan, melyek a pénzügyi fegyelemre tanít, de számtalan olyan játékkal is találkozunk, melyeket játszva számtalan fontos kérdést is megbeszélhetünk a gyermekinkkel, melyek foglalkoztathatják az adott korosztályt vagy ami a biztonságuk számára elengedhetetlen. Épp ezért a játék közben való nevetés elengedhetetlen célja ezeknek a társasjátékoknak, így önfeledt kikapcsolódás közben beszélgethetünk, taníthatjuk a csemeténket.

Felnőtt társasjátékok, a gondtalan hétköznapokért

A felnőtt társasjátékok egyik nem titkolt szándéka, hogy azokra a gondolatokra, érzésekre derüljön fény, melyekről a szürke hétköznapokban nem, vagy alig beszélünk. A társasjátékokat mind szabályában, mind feladványaiban úgy alkották meg, hogy ne csak felhőtlen pillanatokat okozzon, de a játékban résztvevők kikapcsolódva a hétköznapi rutinból feltöltődjenek és kikapcsolódjanak.

Örömteli pillanat a társasjátékok segítségével.

A társasjátékok széles skálája kivétel nélkül a családok, baráti társaságok egységét hivatott erősíteni. Épp ezért minden korosztály megtalálja a kínálatban azt, amelyiket önfeledten játszhatja majd. Mindemellett erősíti az emberi, családi kapcsolatokat, elérve, hogy elrugaszkodjunk az online világtól, valóban egymásra figyelve kerüljön közelebb a társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában