Konyha

2021.07.10. 11:50

Ízletes és bőséges fogások Steffel Csabától

Kaporral nem csak kovászos uborkát és tökfőzeléket ízesíthetünk. Íme néhány ízletes és bőséges kapros fogás Steffel Csaba, a Szlovén Mintagazdaság szakácsa recepttárából.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/orultenjoetelek.blogspot.com

Almás-kapros csirke­csíkok hajdinakásával

Hozzávalók: 60 deka csirkemell, 20-25 deka csemege­uborka, 2 gerezd fokhagyma, egy kis pohár tejföl, egy-két evőkanál liszt, kapor, bors, só. A körethez: 25 deka hajdina, egy alma, rozmaring, babérlevél, bors, só.

A hajdinakását úgy készítjük, mint a párolt rizst, azzal a különbséggel, hogy a víz mennyisége lehet két és félszerese, s ha úgy érezzük, hogy még nem kedvünkre való puhaságú, közben is adhatunk hozzá egy keveset. Sóval, rozmaringgal, egy babérlevéllel ízesítjük. Mielőtt lefednénk, beleforgatjuk a kis kockákra vágott almát. A csirkemellet és a csemegeuborkát felcsíkozzuk. Kevés zsiradékon finoman megpirítjuk a húst, hozzákeverjük az uborkát, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ezután felöntjük 2-2,5 deci vízzel. Összerottyantjuk, tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük.

Fekete tőkehalfilé kapros zöldségen párolva

Hozzávalók: 4 adag fekete tőkehal (60-80 deka), 30 deka sárgarépa, 20 deka petrezselyemgyökér, 25 deka gomba, 40 deka cukkini, 1,5 deci fehérbor, egy citrom, friss kapor, bors, só.

A tőkehalfilét feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk s félretesszük pihenni. A megtisztított gombát felszeleteljük, és egy nagy serpenyőben kis lángon elkezdjük pirítani. A sárgarépát és a gyökeret megpucoljuk, és egy burgonyahámozóval szalagokra aprítjuk. Amikor a gomba kezd pirulni, hozzáadjuk a zöldségszalagokat, picit megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük a borral, és kis lángon így együtt szépen tovább pároljuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A cukkinit is feldaraboljuk (negyedeljük). Ha a bor elforrta magát, a cukkinit is a zöldségek közé keverjük, frissen aprított kaporral ízesítjük, és egy-két percig pároljuk még. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. A tőkehalfiléket ráfektetjük a zöldségekre, ráfacsarjuk a citrom levét, és az előmelegített sütőben fedő alatt 10-12 perc alatt készre pároljuk.

A sütőből kivéve fedő alatt melegen tartjuk, azután a zöldségeket tányérra halmozzuk és a tetejére tálaljuk a filéket, és az alatta összegyűlt levével meglocsolgatjuk.

Ha nincs elég nagy serpenyőnk, a zöldségeket külön is piríthatjuk, majd egy tepsiben összekeverjük, rátesszük a halfilét és fóliával letakarjuk.

Kiemelt képünkön: Uborkás-kapros csíkok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában