Frissen Vasból

2021.11.20. 17:00

Sütőtökből csupa finomat! – Mutatunk néhány példát az elkészítési módjaira

A sütőtök finom, olcsó, könnyen tárolható, ráadásul tizenhatféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Mindezek mellett a kalóriaértéke alacsony. Mutatunk néhány példát az elkészítési módjaira.

Tersztyánszky Krisztina

A szezámmagos rántott sütőtök nem csak a vegetáriánusok kedvencévé válhat

Fotó: VN/Mindmegette

Darálthússal töltött sütőtök

Hozzávalók: 1 db kanadai sütőtök, 5 dkg rizs, olívaolaj, 1 db vöröshagyma, 15 dkg darált borjúhús, rozmaring, oregánó, só, bors, 1 teáskanál őrölt paprika, csemege piros arany, 5 db aszalt paradicsom, 5 dkg gouda sajt.

Keresztben felvágjuk a sütőtököt, és az alsó részéből eltávolítjuk a magokat. Ezután sütőben 30-45 perc alatt puhára sütjük. A felső részét meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A rizst a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A wokban az olívaolajon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk az előzőleg lereszelt sütőtököt és a darált borjúhúst. Összepirítjuk a fűszerekkel és a piros arannyal. Az aszalt paradicsomot felkockázzuk, és a húshoz adjuk. Végül belekeverjük a megpárolt rizst. A sült tökbe beletöltjük a húsos-tökös keveréket, és rá­reszeljük a sajtot. Öt percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a sajt ráolvad. Rozmaringgal díszítve tálaljuk.

Szezámmagos rántott sütőtök

Hozzávalók: 1 db sütőtök, só, 2 db tojás, 1 dl tej, 1 csomag zsemlemorzsa, 2 evőkanál szezámmag, 2 evőkanál liszt, 5 dl étolaj a sütéshez.

A sütőtök hosszú részét felvágjuk kb. fél centiméter vastag korongokra, a maradék részét kettévágjuk, kivájjuk a magokat, majd felvágjuk szintén fél centiméteres szeletekre. Ezután enyhén sózzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk, mielőtt bepaníroznánk.

A szezámmagos rántott sütőtök nem csak a vegetáriánusok kedvencévé válhat
Fotó: VN/Mindmegette

A tojásokat felütjük egy tálba, hozzáadjuk a hideg tejet, egy nagy csipet sót, és alaposan összekeverjük. A zsemlemorzsát egy tálcára öntjük, hozzáadjuk a szezámmagot, és összekeverjük. Egy tálcára pár evőkanál lisztet teszünk.

A sütőtökszeleteket beleforgatjuk a lisztbe, a felvert tojásba, a szezámmagos zsemlemorzsába, majd újra a lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába.

Az olajat felhevítjük, belehelyezzük a bepanírozott tökszeleteket, és kisebb lángon, többször átfordítva szép pirosra sütjük, majd kiszedjük a zsiradékból papírtörlőre. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.

Sütőtökfasírt

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 2 evőkanál tejföl, 3 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 10 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 20 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só.

A tököt almareszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a 4 gerezd reszelt fokhagymát, a tejfölt, borsot, sót és annyi lisztet, amennyit felvesz, úgy, hogy gyúrható masszát kapjunk.

Egy evőkanálnyi masszát ellapítunk a morzsában, megforgatjuk, és egy olajjal kikent tepsibe fektetjük. A pogácsák mindkét oldalát megkenjük olajjal.

180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél megfordítjuk őket.

A mártáshoz a tejfölbe belekeverjük a reszelt fokhagymát, sót, és ezzel tálaljuk a fasírtot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában