Frissen Vasból

2021.08.28. 07:00

Jó gazda módjára őrzik a gabonát Szombathelyen – A Csaba úti közraktárt jártuk körbe

A Csaba úti közraktárt jártuk körbe, ahol kiderült, nemcsak parkoltatják a termést, de vigyáznak rá, gondoskodnak róla, és még bankok által hitelezhető közraktári jegyet is adnak rá.

Budai Dávid

Lassan mindenhol végeznek a szántóföldi növények betakarításával, a termésnek az a része, ami nem közvetlenül a feldolgozókba vagy malmokba kerül, azt bizony raktározni kell.

A magyarországi raktározási kapacitás egy igen komoly hányadát az állami tulajdonban lévő Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt. látja el. A cég bérel is raktárakat, de szerte az országban van tizenkét saját telephelye is, amelyek összesen közel 205 ezer tonna kapacitással rendelkeznek. A több mint 23 ezer tonna termény befogadására képes Csaba úti telepet Dankovits László telepvezetővel, Vadász Zoltán sajáttelepi-művi üzletágvezetővel és a cég vezérigazgatójával, dr. Pergel Csabával jártuk körbe.

A gabona minőségének megőrzésére is figyelnek

A hatalmas silók látványa már messziről útba igazítja a látogatót, aztán a telepre érve látszik, síktárolókból sincs hiány, az egyikben kétezer tonnányi búzahegy magasodik előttünk, pedig a raktár még félig sincs telve. Árpa, búza, napraforgó, kukorica, repce egyre megy, ahogyan az sem számít, hogy néhány, vagy éppen több ezer tonnáról van szó, amíg a kapacitás engedi, a tárolók elnyelnek mindent. Ilyenkor, aratás idején, hatalmas a forgalom a telepen, avatatlan szemnek még követni is nehéz az áru mozgását. Mi magunk is láttuk, hogy míg a siló egyik oldalán jóformán még töltik be a gabonát, a másik oldalról már töltik az üres kamionokat.

Az itteni raktározásnak nemcsak az a lényege, hogy helyet biztosítanak az árunak, de garantálják is tulajdonosának, hogy jó gazda módjára megőrzik a minőségét. Nem elég, hogy kéthetente szigorúan ellenőrzik a gabonát, de ha kell, kezelik is azt. Tisztítják, szellőztetik, szárítják, vagy éppen elvégzik a bogármentesítését, minderről ráadásul igazolást is adnak, vagyis az ide bekerülő gabona egyszeriben egy garanciával is rendelkező, értékes termékké válik.

A tárolásnak természetesen vannak költségei, de bízni lehet abban, hogy idővel a termés többet fog érni, mint közvetlenül aratás után, így aki ügyesen taktikázik és még szerencséje is van, az ­szépen kereshet magán a raktározáson is.

A közraktárjegyre hitel is felvehető

A szombathelyi telep – ahogyan az a nevéből is kiderül – közraktárként is funkcio­nál, ami azt jelenti, hogy az itt elhelyezett áruról értékpapírt állítanak ki, ezt hívják közraktárjegynek. A közraktárjegyre egyrészt könnyen elérhető hitel is felvehető, másrészt, akinek ez a birtokában van, az rendelkezik az áru fölött, a jegy segítségével pedig úgy válik az áru eladhatóvá, vagy éppen megvehetővé, hogy a gabonát el sem kell mozdítani a raktárból, nem kell róla még csak szerződést sem írni. Van, aki csak eltároltatja a gabonáját, és maga keres rá vevőt, de gyakori az is, hogy a gabonakereskedők itt gyűjtik össze a gazdáktól a termést, majd ha összejött a kívánt mennyiség, egyben szállítják el az egészet. A telep képes irányvonatokat is fogadni, egy-egy szerelvény egyszerre akár 1600 tonnát is el tud vinni, ha éppen arra van szükség.

A mintavételnél már nem lehet trükközni

Mikor az áru beérkezik, elsőként mérlegelés következik, majd mindjárt mintát is vesznek belőle. A mintavételi eszköz egy robotkar végén található, a kamion pótkocsija fölé benyúló hosszú, üreges cső, amit a mintavételi helyiségből egy joystickkal irányítanak és véletlenszerűen több helyről, akár egészen a plató aljáról is képesek mintát venni. Ma már nem jellemző, hogy trükköznének, de korábban bizony volt rá példa, hogy nem ugyanaz volt a pótkocsi alján, mint a tetején. A minta ezt követően automatikusan belehullik egy kis mérőpohárba, amit aztán modern műszerekkel percek alatt megvizsgálnak.

Az étkezési búzánál több mint tíz paramétert kell megnézni, amit jellemzően a cég Gabona Control üzletága végez modern laboratóriumában, itt helyben csak az alapvető fizikai tulajdonságait nézik a terménynek, mint amilyen a hektolitersúly, a nedvesség-, a sikér-, vagy éppen a fehérje­tartalom. Érdekesség, hogy búzából látogatásunkig 13 ezer tonna érkezett be a telepre, de egyetlen tétel sem érte el az étkezési búzánál megkívánt színvonalat, ugyan a sikér- és fehérjetartalom mindenhol rendben volt, az esésszámon elment a minőség, amit feltehetően a rosszkor érkező esős időszak idézett elő.

Az esésszám a búzaszem szemmel nem látható, de már megkezdődött csírázásáról és a csírázással együtt járó magban végbemenő biokémiai folyamatokról ad információt. Alacsony esésszámú lisztből nem lehet jó minőségű kenyeret sütni. Amiatt azért nem kell aggódni, hogy nem lesz kenyér, a malmok most is be tudják majd szerezni a megfelelő mennyiségű és minőségű búzát, amit megőrölhetnek, csak legfeljebb idén kevesebb vasi búzaszemből lesz a liszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!