Előrejelzés

2024.01.07. 07:33

Újra itt a tél: két időjárási jelenség veszélyei miatt is figyelmeztetést adtak ki Vas vármegyére

Mutatjuk, hogy milyen időre lehet számítani vasárnap vármegyénkben.

Vaol.hu

Fotó: UngerTamás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint túlnyomóan borult lesz az ég, keleten lehet időszakosan szakadozás, vékonyodás a felhőzetben. Az esőt először a Dunántúlon, késő este északkeleten is egyre nagyobb területen vegyes csapadék, majd hó váltja fel. Ennek során átmeneti jelleggel ónos eső is kialakulhat. Az esti, késő esti órákra a csapadék egyre inkább szűnik, de ezzel együtt már a havazás lesz a meghatározó csapadékforma. Az északi, északkeleti szél a középső országrészt leszámítva többfelé lesz erős, a Dunántúl középső és nyugati részén valamint északkeleten viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 11 fok között alakul. A hideg levegő érkezésével a Nyugat-Dunántúlon reggeltől, másutt a déli óráktól csökken a hőmérséklet. Késő este -3, +5 fok valószínű.

Az OMSZ két időjárási jelenség veszélyei miatt is elsőfokú, vagyis citromsárga figyelmeztetést adott ki Vas vármegyére. Elsősorban az ónos eső okozhat problémákat, ami jelentősen nehezíti a közlekedést is. Erre a Magyar Közút is figyelmeztetett szombat esti közleményében. Az ónos esőt majd a havazás váltja fel, ezért fokozott figyelem szükséges a közlekedésben résztvevőktől. A másik időjárási jelenség, amely megnehezíti a vasárnapot az erős széllökések, a legerősebbek meghaladják majd a 70 km/h-t. 

Forrás: met.hu

Orvosmeteorológia

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A hidegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus, stroke) - írja a koponyeg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában