CIVIL

2017.09.24. 10:26

Fülbe való: Hector Berlioz Fantasztikus szimfóniájáról a könyvtárban

Ez alkalommal is nagyszámú hallgatóság gyűlt össze Horváth Imre karnagy „Ezt látni és hallani kell” kivétel nélkül élvezetes komolyzenei előadás-sorozatának legújabb fejezetére a Berzsenyi Dániel Könyvtárban: a 19. század legnagyobb francia zeneszerzőjének, Hector Berlioz-nak Fantasztikus szimfóniája volt az elemzés témája.

Tátrainé Kulcsár Irén

Nagy Éva könyvtárigazgató szerint e fülbe való rendezvényfolyam sikertörténet a könyvtár életében, az élményekben gazdag előadásokra minden alkalommal szívesen jön a zeneszeretők sokasága.

Hector Berlioz (1803-1869) francia zeneszerző Fantasztikus szimfóniája, a hangversenyek világszerte ismert és népszerű darabja a szimfonikus költemények, a késő romantikus zenei alkotások előfutára volt. Öttételes zenekari mű, amelyhez Berlioz részletes mesét (programot) írt egy szerelmes fiatal művész álomszerű látomásairól: a romantikus vágyódásról, a viszonzatlan szerelemről, öngyilkossági kísérletről, elképzelt gyilkosságról és pokoli bosszúról.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Azért választottam ezt az alkotást, mert van benne egy csábos, gyönyörű dallam, ami végigjárja az összes tételt” – vallotta meg hallgatóságának az előadó. A mű különlegessége Berlioz " target="_blank"">híres dallama az „idée fixe”(azaz rögeszme) amely a szimfónia mindegyik tételében felbukkan, visszatérő motívum: a gyötrődés, a vágyódás, a szerelem és az áhítat témája. Ez az egyetlen dallam az imádott nő alakját eleveníti meg különböző látomásokban.

Horváth Imre Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Horváth Imre beszélt arról is, hogy Berlioz szerette Beethoven muzsikáját, csodálta a " target="_blank"">6. „Pastorale” szimfóniáját, egyikét a kevés programzenéinek, és idézte a francia zeneszerző szavait: „Ott folytattam, ahol Beethoven abbahagyta”.

Kerti Áron és Németh Zsófia Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A neves karnagy szerint nem attól programzenei mű a Fantasztikus szimfónia, hogy Berlioz szöveget, mesét írt hozzá, hanem attól, hogy kottában örökíti meg a történetet. Fantasztikus lélekrajz bontakozik ki a műből: miközben hallgatjuk, elfelejtünk minden mást, mert a hangok kinyílnak, szólnak hozzánk, a hangokban van a nyelvezet – hívta fel hallgatósága figyelmét az előadó.

Nagy Éva könyvtárigazgató Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Horváth Imre a Fantasztikus szimfónia több részletét is koncertvideókról mutatta be zenerajongó közönségének, a művet Kobajasi Kenicsiró japán karmester vezényelte. (Itt jegyezzük meg, hogy a japán művész, akinek pályája 1974-ben Budapesten kezdődött, zsűritag lesz az október 3-án a Zeneakadémián kezdődő Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen.)

Németh Zsófia
Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A könyvtári zenedélután egyik érdekessége volt, hogy a közönség egy részletet élőben is hallhatott a Berlioz-műből a tehetséges, fiatal klarinétos, Németh Zsófia előadásában; felkészítő tanára Kerti Áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában