Testületi ülés

2017.09.18. 20:55

Helyi érték, nemzetközi érdek – Elbontják a Vasút utcai épületeket Körmenden

KÖRMEND – Több épület helyi védelméről, illetve ezek megszüntetéséről is döntöttek a képviselők a legutóbbi testületi ülésen. A témához hozzá szólt Rápli Pál városi főépítész. Módosították a költségvetést is.

Kozma Gábor

anácskozik a képviselő-testület. Bebes István polgármester mellett Czvitkovics Gyula alpolgármester és dr. Stepics Anita jegyző. A védett épületek és értékek megőrzése mindenkinek fontos Fotó: Jámbori Tamás

Nem sokkal a testületi ülés előtt lakossági fórumot tartottak, amelyen a településkép védelmi rendeletét, illetve az arculati kézikönyv összeállításával kapcsolatos teendőket ismertették. Rápli Pál városi főépítész szerint a téma már csak azért is aktuális, mert a városban csaknem kétszáz védett építmény található. Nem sokkal később, már a képviselő-testületi ülésen is szóba került az arculati könyv. Majd élesben kellett dönteniük a képviselőknek a Vasút utcában lévő 2. és 3. számú házak helyi védelmével kapcsolatban. Bebes István polgármester a tárgykörrel kapcsolatban előadta, hogy a védelem megszüntetését a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kérte, mégpedig az M8-as gyorsforgalmi út építése miatt. Az épületek a leendő út nyomvonalába esnek, így véleményük szerint a bontás elkerülhetetlen. Addig viszont nem léphet előre a beruházás, amíg a védettség érvényes. A kérelmező leszögezte: az útépítés kiemelt beruházásnak minősül, így mérlegelendő a védettség eltörlése. A polgármester hozzáfűzte, hogy az ügyben kikérték a városi főépítész szakmai véleményét, aki nem ellenezte a védelem megszüntetését. Ehhez viszont tudni kell, hogy egy nemzetközi úthálózati elem magyarországi szakaszának fejlesztése nem enged mérlegelést helyi építészeti érdekvédelmi ügyekben. Azért, mert nemzetgazdasági érdekről van szó, és ez mindent fe-lülír. A városatyák egy kivétellel megszavazták a törlést. Azzal a kitétellel, hogy a NIF saját költségén e hónap végéig elvégzi az érintett ingatlanok dokumentálási és értékmentési munkálatait, és erről folyamatosan egyeztet a városi főépítésszel. Nem sokkal a testületi ülés előtt lakossági fórumot tartottak, amelyen a településkép védelmi rendeletét, illetve az arculati kézikönyv összeállításával kapcsolatos teendőket ismertették. Rápli Pál városi főépítész szerint a téma már csak azért is aktuális, mert a városban csaknem kétszáz védett építmény található. Nem sokkal később, már a képviselő-testületi ülésen is szóba került az arculati könyv. Majd élesben kellett dönteniük a képviselőknek a Vasút utcában lévő 2. és 3. számú házak helyi védelmével kapcsolatban. Bebes István polgármester a tárgykörrel kapcsolatban előadta, hogy a védelem megszüntetését a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kérte, mégpedig az M8-as gyorsforgalmi út építése miatt. Az épületek a leendő út nyomvonalába esnek, így véleményük szerint a bontás elkerülhetetlen. Addig viszont nem léphet előre a beruházás, amíg a védettség érvényes. A kérelmező leszögezte: az útépítés kiemelt beruházásnak minősül, így mérlegelendő a védettség eltörlése.

anácskozik a képviselő-testület. Bebes István polgármester mellett Czvitkovics Gyula alpolgármester és dr. Stepics Anita jegyző. A védett épületek és értékek megőrzése mindenkinek fontos Fotó: Jámbori Tamás

A polgármester hozzáfűzte, hogy az ügyben kikérték a városi főépítész szakmai véleményét, aki nem ellenezte a védelem megszüntetését. Ehhez viszont tudni kell, hogy egy nemzetközi úthálózati elem magyarországi szakaszának fejlesztése nem enged mérlegelést helyi építészeti érdekvédelmi ügyekben. Azért, mert nemzetgazdasági érdekről van szó, és ez mindent fe-lülír. A városatyák egy kivétellel megszavazták a törlést. Azzal a kitétellel, hogy a NIF saját költségén e hónap végéig elvégzi az érintett ingatlanok dokumentálási és értékmentési munkálatait, és erről folyamatosan egyeztet a városi főépítésszel. A képviselő-testületi ülésen módosították az idei költségvetési rendeletet. Bebes István szerint erre több fontos változás miatt is szükség volt. Így például változott a minimálbér, és ez jelentkezett a büdzsében. Szintén megjelentek a költségvetésben az időközben elnyert pályázati források, az ezek nyomán megvalósuló beruházások számai, köztük a TOP-os programokkal. A polgármester ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy 160 millió forint felhasználását központilag megkötötték, ezzel is számolni kell. A városvezető továbbra is a költségvetés feszes betartását, illetve a jövő évi büdzsé hasonló szellemű előkészítését kérte az ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában