Családias falu

2017.09.14. 04:50

Perenye- Az ősök fogadalma kötelez

Nagy eseményekre készül szeptemberben a falu összetartó, mélyen vallásos közössége. 16-án a szüreti felvonulás és mulatság, 24-én vasárnap pedig a 168. alkalommal útjára induló fogadalmi zarándoklat mozgatja meg a település lakóit.

Tóth Kata

2011-ben elevenítették fel a szüreti felvonulás és mulatság hagyományát, s azóta egyetlen évet sem hagytak ki. A fiatalok is magukévá tették a szokást, szívesen öltöznek maskarába Fotó: archív

 

2011-ben elevenítették fel a szüreti felvonulás és mulatság hagyományát, s azóta egyetlen évet sem hagytak ki. A fiatalok is magukévá tették a szokást, szívesen öltöznek maskarába Fotó: archív

A Vizellős patak által kettészelt településen vallásos szemléletben nőnek fel a gyerekek, minden vasárnap megtelik hívekkel a Szent Ágota templom. A fiatalok is szívesen maradnak a megszokott környezetben, nem ritka a családokban a háromgenerációs együttélés. A lakosságnak mintegy negyede pedig városról kitelepülve választotta lakhelyéül az Alpok lábainál fekvő falucskát. A faluvezetés sok közösségi rendezvénnyel igyekszik még jobban erősíteni az összetartást, az alkalmakra az új utcák lakóit is csalogatják.

A szüreti felvonulás és mulatság, amely most szombaton 15 órakor megint elindul a felső buszmegállótól, a jókedvről és a lazításról szól. Traktorral, fogattal, kullóval, biciklivel kerekednek fel a helyi gazdák, akiket fárasztó útjuk során hat helyen is megvendégelnek a falu lakói. A nap fénypontja az úgynevezett lopófa verseny, amit a felvonulásról visszaérve, a kultúrház udvarán rendeznekmeg. A szőlőfürtös keresztfára kiakasztott finomságokért: kolbászért, kalácsért, gyümölcsökért jelmezbe öltözött fiatalok versengenek. Amelyik tolvajt lefüleli a jáger vagy a jágerné, az jelképes összeget fizet büntetésül – ezzel egyúttal támogatva a rendezvényt. A szüreti mulatság táncházzal és bállal folytatódik.

A fogadalmi zarándoklat szeptember 24-én reggel hat órakor immár 168. éve indul útjára a templom elől. A perenyeiek 1849 óta, bármilyen rossz idő volt, egyszer sem szegték meg az ősök fogadalmát, melyet akkor tettek, amikor a szabadságharcból hazatérő katonák kolerajárványt hoztak magukkal a faluba. A keresztalja, melyhez gyakran más települések hívei is csatlakoznak, külterületi utakon teszi meg a mintegy 13 kilométeres utat. Menet közben a hagyományos forgatókönyv szerint helyi egyházi énekeket énekelnek. Kőszegszerdahelyi agapé után érkeznek Velembe, ahol minden évben vasárnap 11 órakor kezdődik a szentmise.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában