domonkosok

2017.10.09. 21:19

A domonkos rend tartományfőnöke érkezett Vasvárra könyvbemutatóra

A domonkos rend hazai tartományfőnöke járt Vasváron: Kostecki András könyvbemutatóra érkezett a városba.

Pogács Mónika

Alapításának nyolcszáz éves jubileumát ünnepelte múlt évben Európában a domonkos rend. Az évforduló alkalmából készülhetett el számos kötet, köztük a vikárius által szerkesztett Domonkosok a szó emberei című könyv.

Kostecki András domonkos szerzetes gyakori vendége Vasvárnak. A rend a város történelmében volt meghatározó, Vasvár pedig a domonkosok magyarországi történetében vállalt jelentős szerepet. A szerzetes most mutatkozott be a helyieknek új tisztségében: augusztus óta ő a rend hazai tartományának vezetője. A vikárius bőrönddel érkezett: azt mondta, ez is jelképe annak, hogy a domonkos mindig úton van időben és térben. A könyv is erről szól.

- A múltba megyünk, a múltban keresünk választ arra, kik voltak a domonkosok, és hogy mit jelent az ő örökségük a 21 században, mit jelent ma a szó emberének lenni. Nehéz megadni erre a választ. Mi is ezzel küzdünk – beszélt őszintén a rend identitáskeresésének alapkérdéseiről a tartományi vezető. Kostecki András azért fogott a könyv szerkesztésébe, mert nagyon kevés alapinformáció van a rendről. Jó alkalom volt erre a jubileum, hogy ez egy kicsit kiadványok segítségével is megváltozzon. – A kötet a kedves híveknek szól, de nem csak nekik szántuk az alapinformációkban gazdag munkát. Azt is hangsúlyozom, hogy nem történelmi könyv ez, hanem a domonkos lelkiségről szól. Az evangélium hirdetéséről, és arról, hogy van-e elég esélye erre Domonkos rendjének a 21. században – zárta gondolatait a vikárius. Dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári domonkos rendtörténeti gyűjtemény vezetője sem érkezett üres kézzel. Szintén a tavalyi domonkos jubileumnak köszönhetően öt megjelent, vagy megjelenés előtt álló kiadványt, kötetet mutatott be, köztük Az első 300 év Magyarországon és Európában címűt. A rendtörténethez szorosan kapcsolódó vasvári kolostor a tudományos ismeretterjesztés nemzetközi világában is felbukkant. A BBC History világtörténelmi magazin gazdagon illusztrált havilapjában a domonkos kolostor fotója szerepel a rend nyolcszáz éves európai történetét összefoglaló írás illusztrációjaként.

A könyvbemutató után a városnéző sétákon a kolostor épületét a csaknem száz érdeklődőnek a vikárius és a rendtörténeti gyűjteményvezető közösen mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában