SZOMBATHELY

2017.10.26. 21:11

Költözik a múlt, terítéken a szombathelyi mozaik

Megkezdődtek az előkészületi munkálatok a romkertben: elszállítják, majd restaurálják a mozaikokat. 

VN

A szakemberek portalanítják a római kori mozaikot Fotó: Nagy Jácint

Néhány napja egyeztek meg a Közép-Európa legnagyobb összefüggő római kori mozaikjának megóvására emelt védőépületről, és már meg is kezdték az előkészületi munkálatokat a Járdányi Paulovics István Romkertben.

A szakemberek portalanítják a római kori mozaikot Fotó: Nagy Jácint

Nem túlzás kijelenteni, hogy történelmi hagyatékok tekintetében Szombathely kontinensünk egyik leggazdagabb területe. A Járdányi Paulovics István Romkert több szempontból is kiemelten fontos. A római korban épített, császári fogadásra is alkalmas palota díszítőelemeként funkcionáló mozaikszőnyege Pannonia provincia egyik legnagyobbja volt. A héten már a munka zajától volt hangos a romkert, ahol jelenleg állapotfelmérést végeznek a szakemberek.

Először egy sínrendszer segítségével fotósorozatot készítenek a mozaikfelületről, majd a mechanikus tisztítás következik.

A sótalanítás mellett eltávolítják a koszréteget is, a laboratóriumban pedig szilárdságvizsgálatot, kőzetmeghatározást készítenek a szakemberek. A ragasztási és emelési próba után vaslapok segítségével megemelik a mozaikdarabokat, azokat a Pásztor utcában kialakított tárolási helyre szállítják.

A jelenlegi épület bontása lesz az egyik legösszetettebb munkafolyamat. Három történelmi kor metszéspontjánál régészek, restaurátorok, valamint építészek folyamatos jelenléte szükséges.

A héten megkezdett munka első ütemét várhatóan 2018 tavaszára fejezik be – ígérik a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában