Tisztább világot!

2017.11.24. 14:20

Adj új életet a tárgyaidnak – így lesz kevesebb a szemét!

Zárul az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyhez öt éve csatlakoznak magyarországi intézmények, közösségek.

Bakos Ágnes

Fotós: df

Fotós: df

Ezúttal Magyarlak és Csörötnek általános iskolája volt a Földművelésügyi Minisztérium nagyszabású akciójának helyszíne.

A jövő őrzői

- Mi nagyon bízunk bennetek, gyerekek! – fogalmazta meg köszöntőjében Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere. Büszkén emlékeztetett, hogy a Magyarlak-Csörötnek Általános Iskola ökoiskolaként működik, ahol nemcsak beszélnek a környezettudatosságról és természetvédelemről, hanem a mindennapok része, hogy odafigyelnek például a szelektív hulladékgyűjtésre.

Rongyból szív alakú kispárna Aradiné Povázsay Katalin tanárnő segítségével. A képen hátul V. Németh Zsolt és Kocsis Zsolt. Fotó: Szendi Péter

Húsz-harminc évvel ezelőtt még nem voltak biztonságos hulladéklerakó udvarok, már ezek megléte is nagy eredmény. De még jobb lenne, ha kevesebb lenne a szemét – mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. A hulladék újrahasznosítását hangsúlyozta, hiszen az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét jelmondata: adj új életet tárgyaidnak! Eleink ebben nagyon tudatosak voltak – mondta, és egy „konyhaszekrény” életét vázolta a gyerekeknek.

A bútordarab egy-két évtizedig szolgált eredeti formájában, aztán (mivel jó minőségű anyagból készült) egy alapos tisztasági festés után még öt-tíz évig ismét hasznát vették a konyhában. Amikor már festéssel, javítgatással nem lehetett megőrizni, akkor lett belőle szekrény a pincében vagy a „hegyen”. Ha már ott is kiszolgált, még mindig alkalmas volt nyúlketrecnek. Vagyis újra és újra hasznos tárgy volt.

Mert a kulcs a javítás, a megőrzés

A magyarlaki-csörötneki iskola diákjai saját maguk is kipróbálhatták a javítást: egy lyukas bicikligumit tettek ismét használhatóvá. Tudták azt is, ezzel mekkora terhet vesznek le a természetről, hiszen a rendhagyó és nagyszabású környezetvédelmi napon levetített (egyik) kisfilmben hallhatták: évtizedekig tart, amíg a gumi és a műanyagok, fémek lebomlanak.

A textilek szemet gyönyörködtetően tudnak új életet kezdeni: rongynak látszó anyagdarabokból szív alakú kispárna készült az iskolában Aradiné Povázsay Katalin tanárnő közreműködésével. A magyarlaki-csörötneki rendezvényen elhangzott az is: az Európai Hulladékcsökkentési Hét idei felhíváshoz 361-en regisztráltak Magyarországról, Vas megyéből nyolc közösség csatlakozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában