Adni jó!

2017.11.13. 20:03

Van megoldás, ha tele lett a konténer

Az év minden napján felajánlhatunk ruhaneműt, de ilyenkor van rá a legnagyobb szükségük a rászorulóknak. Mi a teendő, ha adnánk, de tele van a gyűjtőkonténer? Utánajártunk.

Pungor Csaba

Érezhetően megnőtt a felajánlások száma. Dr. Sámsonné Sándor Ágnes és Punokovicsné Kovács Zsanett válogatják a beérkezett ruhaneműket a karitásznál. Fotó: Unger Tamás

Több olvasónk jelezte, hogy a napokban megyeszerte eltűntek a használtruha-konténerek, ha mégis az eredeti helyükön vannak, akkor megteltek, több helyen a gyűjtő mellett, zsákokban hagyják ott a megunt textildarabokat ismeretlenek.

Érezhetően megnőtt a felajánlások száma. Dr. Sámsonné Sándor Ágnes és Punokovicsné Kovács Zsanett válogatják a beérkezett ruhaneműket a karitásznál. Fotó: Unger Tamás

– Ezekre a használtruhagyűjtőkre óriási igény van – mondta Hartay Mihály, az ország egyik legnagyobb, használt ruhák feldolgozásával és kereskedésével foglalkozó cég ügyvezetője. Hangsúlyozta: szó sincs a szigetek felszámolásáról, hiszen egyre szélesebb körben terjed el ez a gyűjtési forma, bár Nyugat-Európához képest nemcsak a konténerek számában, hanem azok használatát tekintve is el vagyunk maradva. Berlint említette követendő példaként: a német fővárosban ugyanis ezekből a konténerekből másfél ezer található.

Vas megyében is egyre több a tároló, szuper- és hipermarketek mellett, valamint a hulladékudvarokban is vannak ruhagyűjtő konténerek. De nem mindenki használja azokat rendeltetésszerűen.

– A legégetőbb probléma a rongálás. Sajnálatos, hogy ezeket a konténereket sem kímélik az emberek, pedig felfeszíteni és feltörni sem lehet. Sajnos a javítás időtartama alatt sincs mindig mód azonnal biztosítani egy cserekonténert – tette hozzá Hartay Mihály.

Nem ritkák az ilyen és ehhez hasonló állapotok a Vas megyei ruhagyűjtő-konténerek környékén. Fotó: olvasónktól

Ugyanakkor a hirtelen ötlettől jött adakozás sem mindig előnyös, hiszen a ruhatár lecserélésekor, esetleg a hagyatékból visszamaradt, megunt darabokat mindig egyszerre akarják kitenni a gyűjtőszigetekre az emberek. A konténer korlátozott térfogata miatt már többször előfordult, hogy nemcsak bele, hanem mellé is teszik a megunt ruhákat, cipőket.

A megoldás pedig pofon-egyszerű: fel kell hívni a tárolók oldalán elhelyezett telefonszámot, amelyen keresztül kapcsolatba léphetnek a vállalattal, és jelezhetik, ha megtelt vagy megsérült egy konténer. Ilyenkor azonnal intézkednek. A használt ruhák feldolgozásával és kereskedésével foglalkozó cégek többsége megyénkben a jövő év elején növelni szeretné a kihelyezett konténerek számát.

Sokan nem a konténerekbe viszik a megunt ruhadarabokat, hanem segélyszervezetekhez. Sajnos ott sem mindig zökkenőmentes az átvétel.

– Sokszor az információ hiánya miatt nem jutnak el hozzánk az emberek és a felajánlott ruhadarabok – mondta el Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetője. Hozzátette: nem központosítva gyűjtik a textileket és cipőket, a lakóhelyhez legközelebbi katolikus plébániákon is le lehet adni a felajánlásokat. Vannak, akik szakadt, használhatatlan ruhákat zsákolnak be, amelyeket a segélyszervezeteknek kell kiválogatni. Ilyen esetben inkább dobjuk ki ezeket a rongyokat, mert a szándékunk nemes, de megalázó a rászorulónak. Ha csak koszos az elajándékozásra szánt ruha, mindenképpen kitisztítva adjuk le a segélyszervezeteknél, vagy helyezzük a konténerek egyikébe!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában