Az ünnep méltósága

2017.12.11. 15:47

A karácsonyra hangolódás fontos Körmend város polgárainak

Advent a keresztény kultúrkörben kiemelt esemény, a hit ünnepe. A ráhangolódás jegyében a Rába-parti városban ilyenkor megélénkül a Szabadság tér, szinte egész decemberben vannak kulturális programok.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester minden esztendőben adventi gyertyát gyújt és emlékeztet az ünnepi időszak jelentőségére Fotó: Jámbori Tamás

 

Bebes István polgármester minden esztendőben adventi gyertyát gyújt és emlékeztet az ünnepi időszak jelentőségére Fotó: Jámbori Tamás

Az adventi programok sora decemberben az óriás adventi kalendárium első ablakának nyitásával kezdődött, ez a játék december 23-áig tart. Hagyomány az is, hogy rangos programokat kínálnak, ugyanakkor hagynak időt és teret az elmélyültebb gondolatoknak is. Bebes István polgármester minden évben meggyújt egy adventi gyertyát és ilyenkor utal az ünnep méltóságára. – Az egész éves rohanás után jó egy kicsit megállni, eltűnődni a magunk mögött hagyott esztendőn. Ilyenkor számba vehetjük azt is, hogy mit mutat a mérleg. Mit tettünk a városért, mit tettünk lelkünk épüléséért? Mi az, amin még javíthatunk, és mi az, ami elégedettséggel töltheti el a körmendi polgárokat? Városunk a Batthyányak városa, az ő szellemiségük hatja át. Ez pedig méltó az adventi ünnephez, hiszen a hazaszeretetről, a hit erejéről, a hagyományok ápolásáról, a folyamatos építkezésről szól. Advent emelkedett légkörében kijelenthetjük, hogy valamennyien továbbvisszük e nemes örökséget – fogalmazott a polgármester.

Már csaknem két hete tart a karácsonyi forgatag és egyre közelebb az ünnep. Ez érződik a hangulaton is. Egyre többen keresik fel a főtéri pavilonokat, hogy finom falatokat és hozzá forralt bor kérjenek. December 13-án, Luca napján megelevenedik a lucázás hagyománya, mégpedig a Kölcsey Utcai Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak előadásában. December 16-án, a harmadik adventi hétvégén az óriás kalendárium nyitása után a Rábavirág Néptáncegyüttes lép fel, majd Czvitkovics Gyula alpolgármester gyújtja meg a harmadik gyertyát az adventi koszorún. A karácsony előtti utolsó szombaton, december 23-án 14 órától ismét játszóházba várják a családosokat. E napon Bebes István polgármester mond ünnepi köszöntőt, és meggyújtja a negyedik gyertyát a nagy adventi koszorún. Ezután a Smooth Art Trió következik, akik nem először vendégszerepelnek Körmenden. A sárvári együttes ismert slágerekkel, érzelemdús dalokkal készül advent utolsó hétvégéjére. A programok sorát a ’80-as évek egyik legnagyobb sztárja, a 72 esztendős Soltész Rezső zárja: bizonyára hangosan szól majd az ének. És aki a 2018-as esztendőt is kultúrával szeretné kezdeni, annak jó hír, hogy január 7-én, 17 órától tartja nagyszabású újévi koncertjét a városi fúvószenekar a sportcsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában