SZOMBATHELY

2017.12.11. 07:00

Kétszáz család kap egész télre elegendő tűzifát idén

Hatszor annyi tűzifát kap kétszáz rászoruló család idén, mint tavaly. A három köbméter fa egész télre elég lehet.

Budai Dávid

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, és dr. Puskás Tivadar a szombat délutáni jelképes faosztáson Fotók: Nagy Jácint

 

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, és dr. Puskás Tivadar a szombat délutáni jelképes faosztáson Fotók: Nagy Jácint

A város önkormányzata évek óta biztosít tűzifát a rászorulóknak. Tavaly több mint száz családnak tudtak segíteni egy-egy köbméter fával, és naponta több mint száz kilométert tettek meg a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó (FÉHE) Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai, mire kiszállították a tüzelőt. Most még több dolguk lesz, hiszen a tavalyi mennyiség hatszorosát kapják idén a rászorulók, több mint hatszáz köbmétert. A szimbolikus faátadás és sajtótájékoztató szombaton délután volt a Kolozsvár utcában.

Rozenberger Zsófia egy abból a kétszáz rászorulóból, akiknek a családja három-három köbméter tűzifát kap idén. Zsófia családja háromfős, egy szoba-konyhás kis házban élnek. A meleget a konyhában található sparhelt adja, ami nem csak, hogy az egész helyiséget befűti, de még a főzéshez sem kell használni gázt, így a fával duplán lehet spórolni.

– Nagyon örülünk a segítségnek, enélkül elképzelni sem tudom, hogyan oldottuk volna meg!

– mesélte Rozenberger Zsófia, aki biztos abban, hogy a fa kitart majd tavaszig.

- Ennyi fa akár egész télre is elég lehet egy családnak és akár ezer embernek is biztosítva van a meleg otthon. Sokan vannak, akik önhibájukon kívül nem tudják megengedni maguknak a meleg szoba luxusát, kötelességünk segíteni nekik!

– fogalmazott dr. Hende Csaba. Az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő hozzátette, Szombathelyen ma már csak az nem dolgozik, aki nem akar, megvalósult a teljes foglalkoztatás, mégis vannak olyanok, akik családi körülményeik, szerény keresetük miatt rászorulnak a segítségre. Dr. Hende Csaba rámutatott, a fát közfoglalkoztatottak aprítják fel és készítik elő. Ezek a zömében hátrányos helyzetű emberek a többi rászorulónak tudnak segíteni azzal, amijük van: a kezük munkájával, a testi erejükkel. Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, az erdészet a megyében már 4 ezer köbméternyi szociális tűzifát szállított ki az önkormányzatoknak a kormány támogatásával, a Szombathelynek felajánlott csaknem 616 köbméter, viszont ezen felül értendő. Dr. Puskás Tivadar emlékeztetett, Szent Márton városában a segítés természetes dolog, a mostani – több mint 9 millió forint értékű – adomány azonban jóval nagyobb, mint korábban bármikor.

– Éppen ezért a tűzifa kiszállítása is tovább fog tartani a szokásosnál – tette hozzá dr. Horváthné Németh Klára, a FÉHE Kft. ügyvezető igazgatója. Elmondta, a közfoglalkoztatottak már egy hónapja aprítják a fát. A rászorulóknak csak annyi dolguk lesz vele, hogy a kályhába rakják. Sok idős embernek gondot okoz az odaszállított fa behordása is, így ebben is segíteni fognak – mondta az igazgató. Az ingyenes tűzifában részesülő kétszáz családot az önkormányzat és a családsegítők közösen választották ki.

A rengeteg fát a közfoglalkoztatottak hozzák kályhakész állapotba

A sajtótájékoztatón elhangzott, mind olyan becsületes, jóravaló emberek, akik maximálisan megérdemlik a segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában