Rovarászok

2017.12.27. 09:00

A lepkézés is veszélyes lehet: néha megesik, hogy túl alacsonyan repülnek a vámpírok

Rovarászok görbe szemmel címmel tartott vidám, évbúcsúztató elő-adást az Agora – Művelődési és Sportházban prof. dr. Vig Károly etnomológus főmuzeológus, aki humoros, kellő iróniával megáldott és bevallottan „bogaras” ember.

Merklin Tímea

Prof. dr. Vig Károly bevallottan „bogaras” ember, humorral fűszerezett, évbúcsúztató előadása a sportházban volt Fotó: Nagy Jácint

Fotó: sdf

Nemcsak azt tudja, hogyan kell ébren tartani a figyelmet érdekességekkel, de azt is, mint lehet tornásztatni a nevetőizmokat egy órán át. A sportház népszerű Világjárók sorozatának ez évi utolsó előadásán Vig Károly gondosan összeválogatott vicces képeket is vetített mondandója illusztrálására.

Prof. dr. Vig Károly bevallottan „bogaras” ember, humorral fűszerezett, évbúcsúztató előadása a sportházban volt Fotó: Nagy Jácint

Karikatúrán tanulmányozhattuk a rovarász jellemzőit: egzaltált arc, gyengén látó szem, szemüveg, szakáll, bajusz, idétlen fejfedő, lent gyűrött zokni, pipaszár lábak. Zavaros felszerelés, a szokásos lepkehálón kívül sok különös holmi lóg rajta, talán ő maga sem tudná megmondani, melyik micsoda. Pedig háló nem is mindig kell a gyűjtéshez. Bizonyságul egy kép, ahol azt mondja egyik kutató a másiknak: „Nézd ezt a fantasztikus példányt, a szépség, az ártatlanság, a törékeny élet szimbóluma. Add gyorsan az ölőüveget!” A lepkézés veszélyeit is kifigurázták a rajzolók, így a saját szemünkkel láttuk, hogy a magasra tartott hálóba könnyen beleakadhatnak a túl alacsonyan repülő vámpírok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában