Advent-vár-ás

2017.12.05. 18:48

Ünnepi arcát mutatta a fraknói vár

Hangulatos adventi vásáron nézelődhetett, és időben beszerezhette a karácsonyi ajándékokat, aki a múlt hétvégén a fraknói (forchtensteini) vár felé vette az irányt.

Tóth Kata

Adventi sokadalom a várudvaron. Fotók: Marlene Michalitsch

 

Adventi sokadalom a várudvaron. Fotó: Andreas Hafenscher

- Egyedülálló fekvése miatt és építészeti szempontból eleve különleges hely Fraknó barokk vára, advent idején pedig kifejezetten sokat készülünk, hogy a díszítés, a fények lenyűgözzék a látogatóinkat. Ezért van az, hogy évek óta nagyon jó értékelést kapnak az adventi vásáraink – árulta el dr. Herbert Zechmeister, a vár igazgatója. És tényleg: az utóbbi teleken nem egyszer választották az ottani kézművesvásárt a legszebb osztrák adventi sokadalomnak. Tavaly 7 ezer látogatót fogadtak három nap alatt, az igazgató a pénteki megnyitó előtt azt mondta, legalább ugyanennyi érdeklődőt vár vasárnapig a történelmi Magyarország legnyugatibb végvárába.

Az Esterházy Miklós, később Esterházy Pál építette erődítmény-kastély igazi gyerekparadicsommá alakult idén is három napra: a díszteremben egy hosszú és több kisebb körasztal várta a mézeskalácsfestésre vagy éppen karácsonyicsillag-készítésre vállalkozó kicsiket. Griselda, a vár boszorkánya minden egész órakor mesélt nekik. Mesét mondott pénteken a karácsonyi angyal is a díszteremben, a Hokuspokus Kokosnuss varázslóshow pedig – új elemként – tényleg elvarázsolta a gyerekeket.

Fagyöngy és fenyődíszítést kaptak az ágyúk az ágyúfolyosón. Fotó: Andreas Hafenscher

A szervezők mozgalmas programokkal készültek, és nem csak a gyerekeknek. A színpadon első nap a vár munkatársaiból alakult Esterházy kórust, szombaton és vasárnap a Fraknói Zenei Egyesület fúvósait hallgathatta a közönség. Szombaton este a Chilifisch zenélt, a vasárnapot Tina Well zárta karácsonyi klasszikusokkal. A legtöbb művész a régióból érkezett, de akadt bécsi fellépő is, ahogy a vár két földszinti boltíves termében, a Luther- és a Bacchus-pincében berendezett kézművesvásár mintegy negyven kiállítója között is hallottunk német és magyar szót is. Minőségi biotermékeket, kulináris specialitásokat, ékszereket, gyertyákat, karácsonyi dekorációkat is kínáltak az árusok. A bécsi Galgóczi Mária méhviaszgyertyáit, propoliszt, mézet; a soproni Balogh Tímea saját készítésű kerámiatárgyait ajánlotta a vásárlóknak. Mindketten nagyon szeretik a hangulatos vásárt, negyedik-ötödik alkalommal térnek vissza árusként, ezt mondták. A csillogó díszek, karácsonyi dallamok, fűszeres illatok mellé rumpuncs, kürtőskalács, sültek, tea és forralt bor is kínálta magát az udvaron.

A karácsonyi angyal mondott mesét a gyerekeknek. Fotó: Marlene Michalitsch

Október 31-én minden évben bezár a kastély, a múlt hétvégén újra kinyitották történelmi helyiségeit, és különleges téli idegenvezetést kínáltak az adventi vásár idején – Herbert Zechmeistertől megtudtuk, Magyarországról sokan foglaltak előre időpontot a három napra.

Sok vendég megfordult a három nap alatt a felső bástyán a finomságok pavilonjainál. Fotó: Marlene Michalitsch

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában