Lendületben a közkincs kerekasztal

2018.01.30. 09:00

Az informatív beszámolókból sokszínű összkép kerekedett az első találkozáson

Az év első találkozóját arra szánták, hogy visszatekintsenek a múlt esztendőre. Leleményesen szorították időkorlátok közé a beszámolókat: minden falu öt fénykép segítségével foglalhatta össze a településen történt legfontosabb kulturális eseményeket.

Pogács Mónika

Az olaszfai Beke Éva és az andrásfai Bóbics Eleonóra Gerencsér Erzsébet csipkereki programokról szóló beszámolóját hallgatja Fotó: Pogács Mónika

Az informatív beszámolókból sokszínű összkép kerekedett. Például az Andrásfáról érkezett Nagyné Márffy Gyöngyi civil szervezetük életéből egy könyvbemutatóra volt a legbüszkébb. Elsőkötetes szerzőt avatott tavaly a falu: Nagy Angyalkát. Szó volt a férfinapról és a lecsófesztiválról is. Bérbaltavár civiljeinek képviseletében Farkas Mária a hagyományokat, mesterségeket felelevenítő örökség napjukról számolt be, amelyet a gyermekeknek szerveztek.

Csehimindszent polgármestere, Fukszberger Imre egyebek között az új kenyér ünnepén a Mindszenty-ház kemencéjénél tartott közösségi kenyérsütésről szólt.

Az olaszfai Beke Éva és az andrásfai Bóbics Eleonóra Gerencsér Erzsébet csipkereki programokról szóló beszámolóját hallgatja.
Fotó: Pogács Mónika

 

Gersekarát falunapjára, szüreti mulatságára volt büszke. Beke Éva az olaszfai Szent György napi határjárást említette, és az aratónapra is kitért beszámolójában a falu könyvtárosa. Oszkó egy évéről a civil szervezetek és az önkormányzat delegáltjai beszéltek közösen. A hagyományőrző napról, a fagondnok programról, az elszármazottak napjáról meséltek. Rábahídvég könyvtárosa a Bertha György mesevetélkedőt, a darts versenyt és egyik író-olvasó találkozójukat tartotta fontosnak. Utóbbi rendezvényre a vasi származású írót, Benkő Lászlót hívták meg, aki történelmi regényeit alapos kutatómunka után írja. Borsitsné Pásti Rita mások figyelmébe is jó szívvel ajánlotta a szerzőt. Telekes polgármestere, Orbán László falunapjukra volt büszke. Petőmihályfa településvezetője, Kovács Ernő a könyvtárban tartott rendezvények jelentőségét emelte ki. Nagy álmukról, a krumplifesztiválról is beszélt. Pályázatra várnak, hogy megrendezhessék az Őszi Ízek Hegyháti Fesztiválja alkalmával. Alsóújlak polgármestere, Németh Tibor a borbarát klub által szervezett tavaszi disznóvágásról és adventjükről számolt be. Csipkereket Gerencsér Erzsébet képviselte, aki a falukemencénél szervezett programokra és bortúrájukra volt büszke. Vasvárról Gergye Rezső a Vasi Őrtüzek Irodalmi Konferencia programját emelte ki. Arról beszélt: egyre többen találnak településükhöz köthető irodalmi szálakat és csatlakoznak emiatt a vándorkonferencia programjához.

– Büszkék lehetünk arra, mi minden történik nálunk itt a térségben – zárta a fórumot a vendéglátó, Nagy Gáspár Kulturális Központ vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában