előadás a klubban

2018.02.14. 21:00

Az idősek könnyebben válnak csalás áldozatává

Biztonságban otthon címmel tartott szerdán tegnap Varga Sándor rendőr őrnagy a Gagarin úti idősek klubjában.

Csizmadia Anna

A legjobb védelem egy lánc az ajtón, a házőrző kutya és egy jó szándékú szomszéd Illusztráció: Unger Tamás

 

A legjobb védelem egy lánc az ajtón, a házőrző kutya és egy jó szándékú szomszéd Illusztráció: Unger Tamás

Pályázaton nyert lehetőséget a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, hogy tájékoztató

előadásokat szervezzen a Gagarin úti idősek klubjában. A nyolcalkalmas sorozat célja, hogy bemutassák az érdeklődőknek, hogyan ne váljanak bűncselekmények áldozatává. A tegnapi előadáson Varga Sándor rendőr őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-

főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársa szemléletes példákkal hívta fel a hallgatóság figyelmét, milyen könnyű trükkös és besurranó tolvajok áldozatává válni. Az átverések nagy része telefonon történik. Különböző trükkökkel ráveszik a gyanútlan embereket, hogy emelt díjas számot tárcsázzanak. Az őrnagy által hozott példában 250 ezer forint készpénzt és egy okostelefont ígértek nyereményként az asszonynak, aki érezte, hogy egy csaló próbálja átverni. A másik példával azt ismertette, hogy a magányos, idős emberek könnyen válnak trükkös lopások áldozatává, főleg ha egy szimpatikus személy az elkövető. Egyes csalók az eltartási szerződéssel élnek vissza, ezért ha távolabb él a család, akkor is kísérjék figyelemmel idős rokonuk mindennapjait. Az őrnagy szerint hasonló veszélyeket rejteget az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés. A program végén Varga Sándor azt is megosztotta közönségével, hogyan tudják védeni az otthonukat: a leghasznosabb a lánc az ajtóra, a házőrző kutya és egy jó szándékú szomszéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában