Az év előnyei

2018.02.22. 20:46

Óriás szitakötő és balin az év élőlényei között

Öt évvel ezelőtt indult útjára a kezdeményezés, miszerint minden esztendőben kihirdetik az év élőlényeit.

SZMK

Prof. dr. Vig Károly Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

– Nem csak állat- növény-, és gombafajokról beszélünk ilyenkor, hanem a figyelem az élővilágra, annak veszélyeztetettségére irányul, és hogy mi, mit tehetünk az élőlényekért – tájékoztatott prof. dr. Vig Károly, a Savaria múzeum tudományos igazgatóhelyettese. 2018 rovara az óriás szitakötő, hala a balin, hüllője az elevenszülő gyík, emlőse a délvidéki földikutya, gombája a süngomba, vadvirága a kornistárnics, fája a virágos kőris, és madara a vándorsólyom, amelynek eszmei értéke 500 ezer forint.

Prof. dr. Vig Károly
Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

– A korábbi állományok kipusztulását okozó túlzott vegyszerhasználat, az illegális vadászat és tojásgyűjtés, valamint a fészkelőhelyek háborgatása is veszélyforrás. Azonban a Magyar Madártani Egyesület védi a költési időszakban a fészkeket – mondta el Gyurácz József, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas megyei elnöke. Dr. Puskás Tivadar polgármester hozzátette: a szombathelyi identitást erősítő programmal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy a múzeum munkatársaival kutassanak olyan élőlények után, amelyek kifejezetten Szombathelyen és környékén honosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában