2018.02.06. 11:00
Szarvaskend – Tokaszalonna dallal, tánccal
Már csak négyet kell aludni és felvirrad a nagy nap: a kések fenésével és a vizek forralásával megkezdődik a Szabó Tanyán az ötödik szarvaskendi Gasztronómiai Fesztivál.
Az oszkói csapat már törzsvendégnek számít Fotó: Szendi Péter
A Vas Megyei Önkormányzat és a Millennium Polgári Egyesület rendezvényén több mint húsz csapat birkózik meg a feladattal: a hajnalban kapott disznóból 16 óráig ínycsiklandóan finom falatokat előállítani. Ekkor hirdetik ki ugyanis a zsűri ítéletét:
ki lesz a legjobb böllér, melyik a legjobb csapat?
Miközben a sátraknál a sütő-főző brigádok a kolbászokkal bajlódnak, az érdeklődő publikumot számtalan szórakoztató program várja. Fellép a kemenesmagasi citerazenekar és népdalkör és a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes. A kicsiket lovaglási lehetőség, a
nagyobbakat helyi termék- és kézművesvásár várja. Informátoraink szerint kelet-magyarországi hímző asszonyok is érkeznek, és talán az sem képzelődik majd, aki mohácsi busókat fedez fel a tömegben... 14.30-kor útjára indul a rönkhúzás, majd a bolondesküvő. Még alkonyatkor sem hagy alább a jókedv, amiről a Sipőcz Band és a Bomba Bulizenekar gondoskodik.
A visszaszámlálás már ma elkezdődik. Érkeznek a határon túlról nevező csapatok: Felvidékről, Vajdahunyadról, Óbecséről, Muravidékről, Grúziából. Szerdán munkához látnak a győrváriak, akik vállalták, hogy előre feldolgoznak négy mangalica sertést, hogy szombaton már reggeltől legyen kóstolható zsír, töpörtyű, pecsenye.
Pénteken megkezdődik a sátrak díszítése, hogy a csapatok vendégcsalogató környezettel fogadhassák a látogatókat.
A programot a Földművelésügyi Minisztérium támogatja. A déli megnyitón dr. Major Katalin, a házigazda polgármester és Majthényi László megyei közgyűlési elnök mellett V. Németh Zsolt államtitkár is köszönti a gasztronómiai fesztivál részvevőit.