MEGYEI KÖRKÉP

2018.02.14. 11:30

Változó sebességhatárok – Csak a Csaba úton kellett csökkenteni

Országszerte többtucatnyi útszakaszon változtatta meg a sebességhatárt tavaly a közútkezelő. Vas megyében is csökkenteni kellett egy helyen a sebességet.

Budai Dávid

A balesetveszélyes útszakaszon 70 km/órára csökkentették a sebességet tavaly Fotó: Szendi Péter

Hogy egy adott útszakaszon milyen szabályok érvényesek, az első körben a tervezőasztalon dől el. De ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve. Egyébként a gyorsforgalmi és főúthálózaton ötévente végeznek forgalmirend-felülvizsgálatot a Magyar Közút Non-profit Zrt. szakemberei. Fontos ugyanakkor kiemelni azt is, hogy a forgalmi rend megváltoztatását ettől függetlenül is elrendelhetik, így a sebességhatár-változtatások sok esetben nem a felülvizsgálatokhoz kapcsolódnak.

Emelték a határt 

Így például az ötévenként esedékes forgalmirend-felülvizsgálattól függetlenül, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi és főúthálózaton 2017-ben 35 helyszínen történt változás a megengedett sebességben. Ezek közül három szakaszon a korábbi sebességkorlátozást megszüntették, illetve emelték a sebességhatárt. Jól látszik, hogy a megengedett sebesség csökkentése a gyakoribb, amelynek oka leginkább a sok baleset, az esetleges átépítések, üzemeltetési tapasztalatok, illetve a lakossági és önkormányzati kezdeményezés. A változások többsége lokális jellegű.

A balesetveszélyes útszakaszon 70 km/órára csökkentették a sebességet tavaly Fotó: Szendi Péter

Tervben van más is

Két éve mi is sokat foglalkoztunk a mintegy hét kilométer hosszú bucsui út ügyével, ahol civil kezdeményezésre először 40, majd a lakossági felháborodás miatt végül 70 kilométer/órára csökkentették a korábbi 90 km/órás sebességhatárt. Egy-egy felülvizsgálatnál nem csak a sebességkorlátok változhatnak, és ha nincs változás, az még nem jelenti azt, hogy észrevétel vagy terv sincs a helyszínre vonatkozóan. 2018-ban a gyorsforgalmi úthálózaton az M7-es, az M8-as autópálya, az M30-as gyorsforgalmi, valamint az M9-es autóút forgalmi rendjének felülvizsgálata következik. A főúthálózaton 1009 kilométernyi főút forgalmirend-felülvizsgálatát tervezik.

Vas megyében tavaly a 86-os számú főút Szombathelyt elkerülő szakaszán, a Csaba út csomópontjánál szeptember 19-étől a 90 km/óra helyett 70 km/órára csökkentették az engedélyezett maximális sebességet – a gyakori balesetek miatt. A sebességhatárokon máshol nem változtattak 2017-ben a megyében. Három éve viszont emelték a sebességhatárt a 86-os főúton Körmendnél az új 2x2 sávos szakaszon, ott 90 km/óra helyett 110 km/óra lett az engedélyezett sebesség. Újabb változtatásokat nem tervez a közútkezelő, de a forgalmat, a baleseteket folyamatosan figyelik, és ha indokolt valamilyen beavatkozás, azt a közlekedők biztonsága érdekében megteszik. A közútkezelőnek a rendőrséggel is rendszeres a kapcsolata, és javaslataikat természetesen figyelembe veszik döntéseiknél.

A KRESZ be nem tartása sokkal többe kerülhet, mint egy-egy tábla cseréje, ami évek óta

15 400 forint. Ebben benne van a termék ára és a telepítés költsége a munkás bérétől az üzem-anyagköltségig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában