Fókuszban a civilek, a közművelődés

2018.03.19. 11:30

Programok, pályázatok, helyi értékek – Ezekről szólt a fórum Bükön

Második alkalommal tartottak civil és közművelődési fórumot Vasban - Civilben címmel, ezúttal a fürdővárosban.

Kovács Ágnes

Tóth Tamás intézményvezető előadás közben Fotó: Büki Önkormányzat

Ízléses változások

A művelődési házban megtartott szakmai rendezvényen egyebek között a kultúra, a helyi értékek védelme, a közösségépítés és az idősek informatikai képzése is téma volt. Mindemellett természetesen a fürdőváros is kiemelt figyelmet kapott a fórum során.

Az első előadó dr. Németh Sándor, Bük polgármestere volt, aki a városban megvalósuló és előkészítésre váró fejlesztésekről beszélt, például az új főtérről is. A városközpont rendkívül igényes és ízléses része lesz Büknek. Megváltozik a fürdő egyik bejárata is. Azzal szemben a tér maga jól használható közösségi hely lesz, és számos lehetőséget hordoz majd magában.

Középpontban a kultúra

Tóth Tamás intézményvezető előadás közben
Fotó: Büki Önkormányzat

A fórum második témája a közművelődési programkínálat volt, amelyről Tóth Tamás intézményvezető beszélt, aki először bemutatta a helyi könyvtárat és az Olvasószemüveg programot, majd a saját, KulturWellness – kultúra, szórakozás Bükön című előadását tartotta meg. Mondandójában egyebek között

a komplex programszervezést és a Gyógy-Bor Napok Gasztrofesztivált is érintette.

Az idősek, informatika, értéktár

Az idősek informatikai képzését megcélzó törekvésről szólt a következő előadás, Lendvai Veronika, a Digitális Jólét Program nyugat-dunántúli vezetőjének tolmácsolásában. Céljuk, hogy minél több nyugdíjas ismerhesse meg a számítógépek és az internet nyújtotta lehetőségeket.

A helyi értéktárak munkáját Kerekes Ferenc Béla, a Megyei Értéktár Bizottság alelnöke mutatta be. Kiemelte, hogy a településeken található nemzeti értékek felkutatása, azonosításuk szervezése és továbbörökítése is rendkívül fontos feladat.

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. híreit, kezdeményezéseit és eredményeit Éles Krisztina ismertette. Ők a Cselekvő Közösségek, az aktív közösségi szerepvállalás, valamint az Ifjúsági közösségfejlesztő program Kodály Zoltán emlékére című rendezvénysorozatot szervezik meg. Nagy Krisztina, a Civil Információs Centrum vezetője a Visegrádi Alap civileknek szánt pályázatait mutatta be, majd jó példák és hasznos gyakorlati megoldások következtek a közművelődésből és a civil szférából Kiss Judittól és Bakó Gusztávnétól. Végül Meskó Krisztián a

Töltsd tele Vassal!, a vasimozgokeptar.hu programot, valamint a könyvcsere-programot ismertette a megye minden részéből érkező hallgatósággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában