Mulatság

2018.03.26. 09:00

A IV. Húsvéti Bárányfesztivált rendezték meg Vasváron

A bárány fogyókúrás étel, a spenóthoz illik a málnalekvár. Ezek is tanulságai a IV. Vasvári Húsvéti Bárányfesztiválnak, ami hétvégén volt látványkonyhákkal, vásárral a Nagy Gáspár Kulturális Központ körül.

Merklin Tímea

Fotó: Nagy Jácint/Vas népe

A fesztivál a bárányhús fogyasztását népszerűsíti, mondta Tóth Balázs polgármester a megnyitón. Az ötletgazda dr. Seregi János állatorvos volt, aki korábban Vasváron lakott, a rendezvénysátor színpada egykori nappalija helyén áll. V. Németh Zsolt államtitkár úgy fogalmazott: a fesztivál a juhászat dicsérete.

Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a fesztiválnyitón elmondta: a bárány szakrális tartalommal bír, jelképezi a Megváltót, része a kultúrának, benne van a magyar népmesékben, de nincs benne a mindennapokban. A fesztivál a juhászat dicsérete, ahol finom ételeket főzve gazdagítják egymás gasztronómiáját.

Fotó: Nagy Jácint/Vas népe

A borversenyen 38 mintát kóstolt a zsűri, Vízvári Sándor borász értékelt, 8 aranyérmet, 19 ezüstérmet és 8 bronzérmet adtak ki, Vasvár Város Bora Varga Zoltán 2015-ös évjáratú merlot-ja lett. A bortermelők között nők is voltak. Leskó Istvánné például három mintát adott be, közülük kettő bronzérmes lett. Nyolc éve meghalt a párja, rámaradt a szőlő, maga metszi, permetezi, fattyazza, szüreteli.

A Hegyháti Tavasz Tortája versenyen az alsóújlaki Takácsné Németh Beáta Tavaszi zsongás fantázianevű tortája nyert. Különdíjas lett a Friss tavaszi kosár Séfelné Horváth Ilonától és Sejber Alinkától, akik a fesztiválon anya-lánya konyhájukban egész nap sütötték a rétest. Tortájukhoz spenótot használtak fel, adtak hozzá továbbá répát, és hogy pikáns íze is legyen, málnalekvárrétege mellett mascarponés, lime-os volt a krémje.

Séfelné Horváth Ilona és Seiber Alinka különdíjat kapott Fotó: Nagy Jácint/Vas népe

A bárányfesztivál vendége volt Dani János makói juhász, akit cifra szűréről, majd azt levéve tulipános mellényéről lehetett megismerni. A családjában mindenki juhász a dédapjáig visszamenőleg, aki 1801-től őrzött birkákat.

- 150-200 tejelő cigája juhom van, a tanyám körül legeltetem őket. Negyven évig kézzel fejtem, három éve fejőgéppel dolgozom. Négy fiam közül egynek már van saját gazdasága, egy másik most alakítja, a harmadik besegít, ha nem vagyunk otthon, amint a két lányom is, a negyedik fiam őrzi a határt, katona – mesélte Dani János, aki a fesztiválon a túrkevei és a karcagi csapatoknak segített főzni, és bemutatta a gomolyasajt készítését. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezetője bárányflekkent ebédelt. Amint mondta, ez a fiatal, világos hús ugyanaz a kategória, mint a hal, a baromfi vagy a nyúl, könnyen emészthető, segíti a zsír lebontását, ugyanaz van benne, mint amit a fogyókúrázók tablettákban szednek. Egészséges és ajánlott hetente háromszor 15 dekagramm bárányhúst fogyasztani ásványianyag-tartalma és aminosav-összetétele miatt, délelőtt is beszélt erről a fesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián. A bárány jó sültnek, levesnek és rántani; mivel a birkahús idősebb állaté, érdemes belőle pörköltet, gulyást készíteni.

A bárányflekken nem akármilyen minőségű: bekerült már az erdélyi értéktárba, ajánlani fogják hungarikumnak is. Itt volt a fesztiválon az a dr. Ferenczy Ferencz József, székelyudvarhelyi állatorvos, akinek a nagyapja tette híressé az étket, amikor bemutatta 1896-ban Budapesten a millenniumi kiállításon. Az unoka örökíti a sütés módját, Vasváron a tűzoltóság konyhájában készítette el a flekkent. A délutáni ejtőzéshez az operettslágerek mellé Kaczor Feri mulatós zenéje szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában