szépen fejlődő hajtások

2018.04.24. 20:39

Hungarikum lehet a kőszegi Szőlő Jövés ünnepe

Nagyon szépen fejlettek a szőlőhajtások, ami jó termést ígér a gazdáknak, de tudják, addig még sokat alszik kint a szőlő.

Budai Dávid

 

Huber László polgármester; Láng József, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke és Stefanich Petra borkirálynő arra koccintottak, hogy jó legyen a termés és tele legyenek ősszel a pincék. Kőszegen és környékén már a rómaiak idejében termesztettek szőlőt, így a határmenti kisvárosban szó szerint évszázadok óta együtt élnek a hagyományokkal Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Ahogyan Szent György napján mindig, a szőlősgazdák tegnap is kimentek kora reggel a dűlőkbe, és lemetszették a bemutatásra szánt szőlőhajtásokat. Tíz órakor aztán a lovasok vezette, zenészekből, táncosokból, borbarátokból és persze a hagyománytisztelő, borkedvelő polgárokból álló menet bekanyarodott a Jurisics térre, ahol szokás szerint a Kőszegi Darabontok díszsortüze hívta ki a város polgármesterét.

A Szőlő Jövésnek Könyvébe már 1740 óta rajzolnak, de ekkor már 160 éves múltra tekintett vissza a szőlőhajtások bemutatása, így bőven több mint négyszáz éves hagyomány a Szőlő Jövés ünnepe, ezért méltán került fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. – Azt szeretnénk, hogy a hungarikumok közé is bekerüljön a Szent György-napi ünnep, most már csak várnunk kell és reménykedni, hiszen a Vas Megyei Értéktár Bizottság már meg is tette a javaslatot ez ügyben – hangsúlyozta Huber László.

Ahogyan mindig, Németh János festőművész most is nagy műgonddal másolta be a szőlőhajtásokat a Jurisics-vár lovagtermében a Szőlő Jövésnek Könyvébe Fotó: Unger Tamás / Vas Népe
Ahogyan mindig, Németh János festőművész most is nagy műgonddal másolta be a szőlőhajtásokat a Jurisics-vár lovagtermében a Szőlő Jövésnek Könyvébe Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A szőlőhajtások reményt adnak az idei szép termésre

A kőszegi borászok képviseletében a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke, Láng József ismertette a tavalyi évet és mutatta be a frissen vágott szőlőhajtásokat. – Minden évben olyan esztendőt kívánunk magunknak, mint amilyen a 2017-es volt, ez kicsit kárpótolt bennünket a 2016-os tragikus év után. Nagyon szép nyarunk volt. Elkerültek minket a jégesők, a betegségek sem tizedelték meg a szőlőket, és volt egy szép hosszú őszünk is. Mind mennyiségben, mind minőségben nagyon jó évjáratot tudhatunk magunk mögött. Három hete szinte még hó volt a kőszegi szőlőkben, két hete pedig még rügyeket sem lehetett látni, mostanra pedig már 8-10 centiméteres hajtások vannak a csapokon. Nagyon szépen látszanak már a fürtkezdemények is. Olyan robbanásszerű változás történt most a szőlőkben, hogy szinte nem győzzük a munkát, alig tudunk utánamenni a természetnek. Azt hittük, a tavalyi nagy termés után a rügy termékenysége kicsit alacsonyabb lesz – ahogyan ez az ország többi részén megfigyelhető -, de láthatóan mindenhol két fürtöt hoztak a rügyek, ami reményt ad arra, hogy idén is szép lesz a termés. Addig persze még sokat alszik kint a szőlő, de a gazdák mindig bizakodóak – fogalmazott Láng József.

Stefanich Petra borkirálynő köszöntőjében ugyancsak elmondta, két hete még nem gondolta volna, hogy a gazdák ilyen szép hajtásokat tudnak behozni, mivel a későn jött havazás miatt későn éledt a természet, amely mostanra láthatóan behozta a lemaradást. Fagymentes időjárást, jó egészséget és kitartó munkát kívánt a szőlészeknek. Felszólalásában Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is azt emelte ki, hogy a természet dolgába nem tudunk beleszólni, csak reménykedni tudunk, hogy a növények mindent meg fognak kapni őszig ahhoz, hogy idén is jó termés legyen a kőszegi szőlőkben.

Miután a jelenlévők – köztük a testvérvárosok képviselői és Ágh Péter országgyűlési képviselő – koccintottak a biztatónak ígérkező termésre, és a történelmi egyházak képviselői megáldották a hajtásokat, a darabontok megadták a jelet az indulásra, így az ünnepi menet továbbhaladhatott a várba, ahol Németh János festőművész, a Jurisics-vár lovagtermében bemásolta a szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe, hogy azok „az emberek elméjéből ki ne hűljenek”. A nap méltó zárásaként délután a Vas Megyei Borverseny érmes kőszegi borainak volt a kóstolója. A 2017-es fehérborok között: a Répcementi Borpince Sauvignon Blanc-ja, a fehér óborok között: a Mándli Borház 2016-os Cáki Chardonnay-ja, a vörös óborok között: a Jagodics Pince 2014-es Cuvée-je, a 2017-es rozék között: a Néber-Tóth Pince Kékfrankos Roséja, a 2017-es vörösborok között pedig: a Jagodics Pince Blauburgerje bizonyult a legjobbnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában