Mi a divat?

2018.05.04. 11:30

Mit kapnak idén a ballagó diákok?

Gyémánt ékszert vagy praktikus ajándékot kapjon a ballagó diák? Az idén divatos ajándékok után érdeklődtünk ékszerüzletben, virágboltban és könyváruházban.

Bakos Ágnes, Pósfai Péter

Zaxné Paukovics Ildikó a virágdobozzal Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

 

A ma ballagó Egyed Viktória és büszke édesapja, László Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Kaucsuk karkötő

- Megváltoztak az ajándékozási szokások, ma már lányoknak és fiúknak is szívesen ajándékozunk arany és ezüst ékszert – kezdte Varga-Honzik Cintia, az egyik szombathelyi ékszerüzlet eladója. Az egyik legnépszerűbb ajándék a beszúrós gyémánt fülbevaló a lányoknak, de a ballagások legszebb portékái között mutatott aranyból készült láncokat, karkötőket különleges medálokkal. Fiúk számára az idei év nagy slágere a fehérarannyal kombinált kaucsuk karkötő, de népszerűek a különleges medálok és a formagazdag nyakláncok, karkötők. A vásárlók jellemzően 50-100 ezer forintot szánnak az ékszerekre.

Varga-Honzik Cintia az egyik belvárosi ékszerüzletben nyakláncokat és gyűrűket is mutatott – vittek abból is a szülők, rokonok. Fotó: Szendi Péter

Dobozban

Nemcsak az ékszerboltokban, hanem a virágüzletekben is nagy a készülődés. Sok a különleges kívánság, ma már nem egy-egy klasszikus virágcsokorral ballagnak a végzős diákok – mondta el Veres Magdolna, az egyik virágüzlet vezetője. A nagy sláger most a virágdoboz, mutatta Zaxné Paukovics Ildikó virágkötő. A kompozíció alapja egy papírdoboz, abba kerülnek a válogatott vágott virágfejek. A dobozok mérettől függően 4-5 ezer forintért kaphatók. Gondozásmentes csokrot kínálnak fiúknak: műanyagtölcsért apró állatfigurákkal, focilabdával díszítenek, egy-egy szál virág kerül még mellé. A ballagó lányok legszebb dísze az idén is az apró virágú futórózsából készült csokor.

Zaxné Paukovics Ildikó a virágdobozzal Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

Hasznos

Az egyik könyvesboltban megtudtuk: a kisebb formátumú, ballagási idézeteket, bölcseleteket tartalmazó könyvecskéktől a nagy képes albumokig sokféle kiadványt visznek ballagóknak. Hallottuk azt is, hogy a füzetszerű, keménytáblás könyvecskék az ajándéknak szánt készpénzt rejtik. Van, ahol praktikusan gondolkodnak: együtt a vén diák és a szülők. Egyed Viktória például kerékpárt kért és kapott a szüleitől ballagása alkalmából. A nagy napra régóta készülnek: – Már négy hete elkezdtünk gondolkodni a feleségemmel, hogyan oldjuk meg a ballagást – árulta el Viki édesapja, Egyed László.

- Azt elvetettük, hogy étterembe menjünk, szerettük volna otthon megoldani – mondta. Nem anyagi megfontolásból döntöttek a „házi ünnep” mellett, inkább azért, hogy személyes legyen az esemény.

Esemény

- Szerencsés helyzetben vagyunk, családi házban élünk, ott látjuk vendégül a rokonságot. Keresztszülőkkel, nagyszülőkkel együtt tizenhatan-húszan leszünk – számolt az édesapa. Azt is elmondta, hogy az előkészületek oroszlánrésze a feleségére maradt, tegnap éppen ezért szabadságon volt a munkahelyéről.

A ballagási csokor volt az apuka feladata: szalaggal, plüssfigurával díszített virágcsokorral készült Vikinek. – Nagyon várjuk, izgatott vagyok – mondta tegnap Viki, aki ma a Kanizsai Dorottya Gimnáziumból ballag. – A család és az iskola szervezi, mi ilyenkor el vagyunk kényeztetve. Emlékezünk arra, hogy életre szóló négy év áll mögöttünk. Én újrakezdeném, ha tehetném – összegezte Viki. – Szülőként azt látom, hogy a ballagás örömmel tölti el, de aztán hétfőn ott lesz az érettségi. Sokat tanul, próbáljuk nyugtatni, hogy ezt az akadályt sikerrel vegye – tette hozzá Egyed László. Viki azt mondta, becsületesen tanult az érettségire, és bár nem érzi magát teljesen felkészültnek, mindent megtett a sikerért. Tanítónő lenne, második helyen óvónőképzést, harmadikon természetvédelmi mérnöki szakot jelölt meg – de ez már a ballagás és az érettségi utáni élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában