Nem várt nehézségek jöttek

2018.06.01. 21:26

A jövő héten talán újraindulhat az építkezés a répcelaki Radó-háznál

Kiderült egy falról, hogy menthetetlen, és két tornyot is építeni kell még pluszban. Az új tervek lelassították és megdrágították a beruházást.

Budai Dávid

A felújítást ugyan rövid időre le kellett állítani, amíg az új tervek elkészülnek, de az átadás időpontja változatlan Fotó: Varga Ákos

A Radó-ház felújítása közben nemrég műszaki és statikai probléma lépett fel, ezért a kivitelezési terveket át kellett dolgozni, ami pluszkiadásokkal járt, és az építkezést is le kellett állítani egy időre. Amint azt Szabó Józseftől, a település polgármesterétől megtudtuk, egy belső falról kiderült, hogy menthetetlen, ezért ahelyett újat kellett építeni, ráadásul közben a műemlékvédelmi hivatal is előírt még két kis tornyot pluszban, így összesen hat torony lesz körben az épületen. Mindez együttesen csaknem 1 millió 770 ezer forint + áfa többletköltséget jelent. Mivel azonban a közelmúltban körülbelül ennyivel több támogatást nyertek egy pályázaton, gyakorlatilag a pluszköltség nem jelentkezik a költségvetésben.

A felújítást ugyan rövid időre le kellett állítani, amíg az új tervek elkészülnek, de az átadás időpontja változatlan Fotó: Varga Ákos

A tervmódosítás miatt nagyjából két hónapja áll az építkezés, és emiatt az épület átadási határidejét is módosították, ám ez nem érinti a végleges ünnepélyes átadó időpontját, ami továbbra is 2019. augusztus 20. Várhatóan jövő héten újraindulhat az építkezés. Mint ismert, a város nagyon régóta szerette volna megvásárolni a város egyetlen műemlékét, a Radó-kastély maradványát, az úgynevezett Radó-kertészlakot, ám erre végül csak 2015 decemberében került sor. A felújított épületben a Radó Kálmán-emlékszoba mellett kiállító- és közösségi tér kap majd helyet. Az épülethez elöl egy francia-, hátul pedig egy angolkert fog kapcsolódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában