őrségi vásár

2018.06.26. 12:00

A pálinka állt a középpontban: vásári nyitány a határ túloldalán

Az őrségi vásár nyitórendezvényét hagyományosan a tájegység határon túl eső részén, Kapornakon (Krplivnik) rendezik. A péntek délutáni rendezvényen az idén a pálinkával kapcsolatos tudnivalók álltak a középpontban.

Tersztyánszky Krisztina

A hodosi Őrség énekkar is műsort adott a vásári nyitányon – ahol most a pálinka volt a főszereplő Fotó: VN

Roman Szilvia, a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnöke köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva, hogy igyekeznek az utódoknak minél többet átadni a hagyományból. Ezt remekül szemléltette a pindurka hodosi óvodások szereplése, akik egy szlovén dal mellett a Süss fel napot is elénekelték. A továbbiakban szakemberek szóltak a pálinkakészítés őrségi hagyományairól. Először Szmodics Vladimir, a Muravidéki Gyümölcstermelők Egyesületének elnöke szólt, majd Kovács Gyula pórszombati erdész beszélt az ősi fajták fontosságáról.

– Az Őrségben egészen egyedülálló gyümölcskultúra alakult ki, melynek megőrzése az itt élő emberek feladata

– hangsúlyozta. – A körtéből különösen nagy a fajtabőség. Az Őrség és a Göcsej területén mintegy négyszáz különböző körtefaj maradt fenn, a belőlük főzött pálinkának mind egyedi az aromája. Eleink keresték a bőtermő és ellenálló fajtákat, nem használtak vegyszereket. Érdemes a példájukat követni, adalékok és cukor hozzáadása nélkül, tiszta gyümölcsből főzni a pálinkát a magunk és a turisták örömére.

A hodosi Őrség énekkar is műsort adott a vásári nyitányon – ahol most a pálinka volt a főszereplő
Fotó: VN

Az erdész nagy derültség közepette hozzátette: a pálinkafőzés benne van a génjeinkben: mindenki ért hozzá, csak nem tud róla. Ezután a hodosi Őrség énekkar adott műsort, majd a Pártosfalvi Két Tannyelvű Általános Iskola két diákja tréfás, pálinkáról szóló verseket mondott el. Aztán vacsorával kínálták a vendégeket, akik előszeretettel kóstolták, vásárolták a hodosi termelők pálinkáit is. Roman Szilvia elmondta: egyelőre a szomszédos településről kellett kölcsönkérniük, de már alig várják, hogy a néprajzi gyűjtemény mögött öt éve telepített Tündérkert fái termőre forduljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában