Kettős jubileumi ünnep és hálaadás Perenyében

2018.07.09. 19:20

Ősi énekeikkel ünnepeltek a perenyeiek vasárnap a Szent Ágota-templomban

250 éve szentelték fel a Szent Ágota-templomot, és nyolcvan éve alakult a plébánia. A vasárnapi szentmisén mindkettőért hálát adtak a hívek.

Tóth Kata

Gombos Tibor Bálint atya szentbeszéde Fotó: Szendi Péter

1768. június 24-én, Keresztelő Szent János ünnepén Csődy Pál szombathelyi kanonok áldotta meg a Szent Ágota-­templomot, amelyet a helyi katolikus nemesség adományaiból rendeztek be. A templomépítést a helyi birtokos Batthyány család tagja, Batthyány József kalocsai érsek is támogatta. A másik évforduló a plébánia alapításának nyolcvanéves jubileuma.

A helyiek régóta szerettek volna saját papot, de erre csak a két világháború közötti katolikus reneszánsz idején adódott alkalom. Kérésükre 1936 végén engedélyezte Grősz József szombathelyi apostoli kormányzó, hogy elkezdjék a plébánia alapítását. A plébániaépület 1937 novemberére készült el a falu nagylelkű adományainak és áldozatkészségének segítségével. A plébánia azóta megszűnt, de az épület továbbra is a közösséget szolgálja. Május óta az óvodások kaptak benne ideiglenes otthont addig, amíg elkészül az új óvodaépület.

Gombos Tibor Bálint atya szentbeszéde Fotó: Szendi Péter

Vasárnap a templomban a település vallási néphagyományának legértékesebb kincsei szólaltak meg. A Vasi Értéktárban is szereplő énekek közül elsőként a Szentháromság-olvasót imádkozták el a hívek, a szentmisén pedig népi gregorián dallamon zengtek az énekek.

A szentmisét, amelyet körmenet követett, Gombos Tibor Bálint gencsapáti plébános mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában