Brenner János

2018.08.31. 07:00

A világon először Gasztonyban neveznek el utcát a vértanúról

Gasztony Ismereteink szerint a világon elsőként neveztek el utcát a május elsején boldoggá avatott, vértanúhalált halt káplánról, Brenner Jánosról. A misét a megyés püspök celebrálta.

Civil/Horváth R. László

A megyéspüspök szentelte az utcát.

Fotó: Civil tudósítónktól

 

A megyéspüspök celebrálta a szentmisét
Fotó: Civil tudósítónktól

A településen párhuzamos utcák viselték ugyanazon nevet, ami néha problémát okozott. Ezért döntött úgy a helyi önkormányzat, hogy az 1789-ben épült és 1922-ben restaurált templomhoz vezető egyik utat (Hősök útja) a vértanú káplánról nevezik el. Nagy Szabolcs polgármester elmondta: Takács Gyula és Takács László lelkipásztorok (a Szombathelyi egyházmegye papjai, Gasztonyban született testvérpár) teljes támogatásával valósult meg az ötlet. A koncelebrációs, főpapi szentmisén a megyés püspök a Brenner család hitéletét állította példaképül, mondván: legyünk bátrak a szeretetben! Dr. Székely János a hívekkel való közös könyörgés után megáldotta az utat és felszentelte a Marosits József szombathelyi szobrász- és grafikusművész által készített emlékoszlopot. Az ünnepség a Boldogasszony anyánk közös eléneklésével ért véget Gasztonyban.Civil/HRL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában