Jó hangulatú rendezvény volt

2018.09.10. 13:32

Több száz érdeklődőt vonzott a tizenötödik nemzetiségi nap a Vasi Skanzenbe

Cigány dallamok csendültek fel szombat délután a Vasi Skanzenben, a szervezők ezzel emlékeztek a júniusban elhunyt Vajda László Orfeuszra, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat korábbi elnökére.

SZMK

Fotó: Németh Richárd

A 15. Nemzetiségi nap a vasi megyeszékhelyen élő szlovén, horvát, német és roma nemzetiséghez tartozók számára kínált bemutatkozási lehetőséget. Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere a megnyitón elmondta: „Boldogság tölti el az ember szívét, és mosoly ül az ember arcára, ha a Nemzetiségi Napra kilátogat. Elég csak a jelenlévőkön végignézni, és mindenki számára világossá válik, hogy nemzeti öntudatukban erős, hagyományaikat és kultúrájukat szerető, tisztelő, azt büszkén ápoló emberek éves összejövetele ez.”

Ezt követően a nemzetiségi önkormányzatok vezetői, Mukicsné Kozár Mária (szlovén), Skrapits László (horvát), Fried Tamás (német), Valentin Károlyné (roma) anyanyelvükön köszöntötték a megjelenteket.

Fotó: Németh Richárd

Prof. dr. Vig Károly, a házigazda Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta: az intézmény feladatának érzi, hogy a megyére jellemző sokszínűséget bemutassa, a nemzetiségek nyelvét, kultúráját, szokásait a jövőben is megőrizze.

Amíg a színpadon óvodások adtak kulturális műsort, a látogatók a Rába-vidékre jellemző papírvirág- készítést is elsajátíthatták. Az ezúttal a Roma Nemeztiségi Önkormányzat által szervezett jó hangulatú rendezvény ismét bebizonyította, hogy jól megférnek egymás mellett a különböző nyelvű és kultúrájú nemzetiségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában