Civil sajtóreggeli

2018.09.04. 21:19

Túrákra, futásra is invitálnak a civilek

Országúti kerékpárversenyről, környezetvédelmi napról és egy fogyatékkal élők természeti élményszerzését elősegítő projektről is szó volt a tegnapi civil sajtóreggelin.

Vas Népe

Sok izgalmas őszi programot kínálnak a civilek. Sajtóreggeli az arborétumban Fotó: Unger Tamás

Három programot ajánlott a közönségnek Bogáti András, az Írottkő Natúrparkért Egyesület alelnöke a Kámoni Arborétum látogatóközpontjában. Szombaton 10-től 18 óráig Sárváron a Nádasdy-várban tartják a 12. Környezetvédelmi napot, amelyre szakmai előadásokkal, szabadidős tevékenységekkel, gyerekeknek szánt vetélkedőkkel várják az érdeklődőket. Szeptember 15-én 10.20-kor Kutyafuttában a dűlőkön át néven ingyenes túra indul a Csepregi Vasúti Emlékhelytől – állatorvos, kutyakozmetikus tanácsait is meghallgathatja, aki csatlakozik. Szeptember 23-án, vasárnap 13 órától Élményturizmus fogyatékkal élőknek címmel a lukácsházi kilátótól szerveznek rövid kirándulást. Érzékenyítő feladatokkal, egyéb élményelemekkel is gazdagodnak a résztvevők: a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének tagjai megmutatják, hogyan képzeljük a „vakon főzést”.

Sok izgalmas őszi programot kínálnak a civilek. Sajtóreggeli az arborétumban
Fotó: Unger Tamás

Az említett túrán kívül 14-én és 15-én is lengőteke-bajnokságot szervez a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesüle, de klubfoglalkozásuk és eszközbemutató is lesz, számolt be Kopcsándi Gyuláné irodavezető.

A fogyatékkal élők közszolgáltatásokhoz való hozzájuttatását, naprakész adatbázis létrehozását, az ingyenes eszközkölcsönző rendszer szolgáltatásainak megismertetését is célozza az újonnan létesült Montázs projekt. A megyénként két tanácsadóval működő információs és koordinációs központ Tevékenységüket Hegyi Erzsébet és Kovács Alexandra tanácsadó mutatta be.

A kulturális örökség témakörében négy előadást, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriummal közösen szervezett távcsöves megfigyelést, tárlatvezetést is ajánl látogatóinak a kétnapossá bővült Kutatók éjszakáin a Vas Megyei TIT szeptember 28–29-én. Hogy mi köze van a karcagi birkapörköltnek a kulturális örökséghez, kiderül pénteken. Szombaton Szombathely elveszett villamosával ismerkedhetnek az érdeklődők Spiegler Tibor előadásán.

Fotókiállítás, filmvetítés, beszélgetés is várja az érdeklődőket a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a Speciális Nézőpont 2018 rendezvényen. A H+ Egyesület koordinálta azt az integrációs projektet, amelyben a Kanizsai gimnázium diákjai a Rum Kastély EGYMI fogyatékkal élő fiataljaival közösen dolgoztak és készítettek fotókat, amelyekből kiállítás nyílik a könyvtárban szeptember 27-én 9 órakor.

Kemény próbatétel lesz a 8. Velem–Hörmann országúti kerékpáros verseny szombaton. Nevezés 15.30 és 16 30 között. Rajt 16 órakor a velemi buszfordulónál. Ugyancsak a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület programja a Schaeffler Savaria 5. Futófesztivál szeptember 23-án 13 órától, amelyre profi és amatőr sportolókat is várnak különböző távokra.

Az Őrvidék–Várvidék gyalogos teljesítménytúráit a Kőszegi hegység magyar és osztrák oldalára hirdeti a Sakura Egyesület. Az idén extrém 120 kilométeren, valamint 100, 60, 30, 20, 10 és 6 kilométeres távon is próbára tehetik kitartásukat a nevezők szeptember 15–16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában