gyásznap

2018.10.05. 21:36

A vértanúk utolsó szavait felolvasták Csepregen

A nemzeti gyásznap előestéjén tartottak megemlékezést az aradi vértanúk tiszteletére állított kopjafánál az általános iskola mellett.

Merklin Tímea

Középen Vlasich Krisztián polgármester

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

 

Középen Vlasich Krisztián polgármester
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Az ünnepséget húsz éve a Farkas Sándor Egylet szervezi, most is ők adták a műsort, amelyet Gerencsér Miklós Aradi napló című könyvéből állítottak össze. Egy Aradon állomásozó osztrák tiszt, Ignaz Böhm főtörzsorvos feljegyezte, hogy október 4-én jött egy futár Haynau főhadiszállásáról, az aláírásával szentesített tizenhárom halálos ítélettel, illetve egy tízévi várfogságra szóló ítélettel. A határozatról értesítették Arad város tanácsát, és fölkérték, hogy gondoskodjék lelkészekről az elítéltek mellé. Az Aradi naplóból felolvasták mind a tizenhárom mártír utolsó sorait. Dessewff y Arisztid magyar gróf azt írta: „Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt a hazám szolgálata.” Sági Ferenc, a Farkas Sándor Egylet elnöke Batthyány Lajos szerepéről beszélt, és arról, hogyan vívta ki magának a „méltó halált”. Végül megkoszorúzták a kopjafát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában