Ne legyen négy Nemecsek, négy Boka

2018.10.02. 07:00

Az iskolai munka támogatása a XXIV. Vas megyei könyvtári napon

Tanulási szempontból kulcskérdés, hogy a gyerekek milyen képességeit fejlesztik azok, akik velük foglalkoznak. A folyamatban nemcsak az iskola, de a könyvtár is komoly szerepet vállal – ez is téma volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban tartott szakmai napon.

Merklin Tímea

Nagy Éva, dr. Hámosiné Váczy Zsuzsa és Farkas Ferenc

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Az olvasás és szövegértés, a digitális kompetenciák fejlesztése, a könyvtárhasználat, az információkeresés megtanítása a legfontosabb területei annak a munkának, amelyről a konferencián Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa, Az én könyvtáram program szakmai vezetője számolt be. A 2017–2020 között zajló módszertani megújulás a köznevelést (az iskolai munkát) támogató könyvtári szolgáltatásokat igyekszik fejleszteni. Országosan összegyűjtötték a „jó gyakorlatokat”, ezekből pedig mintaprogramokat írnak. Vas megyéből 19 „jó gyakorlatot” adtak be, közülük hat bekerült a legjobbak közé, amelyeket továbbadnak. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár továbbképzéseket szervez, jelenleg az országban dolgozó hatezer könyvtáros közül 440 vesz részt ezeken a kurzusokon.

Nagy Éva, dr. Hámosiné Váczy Zsuzsa és Farkas Ferenc
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A cél, hogy a gyerekek minél többet olvassanak. Ehhez kapcsolódóan a szociális képességek, a csoportmunka jelentőségét hangsúlyozta dr. Hámoriné Váczy Zsuzsa pedagógiai szakértő, azzal együtt, hogy sose úgy szólítsuk meg a gyerekeket, hogy alkossatok csoportokat, mert akkor összeállnak a haverok, és együtt lesz „négy Nemecsek és négy Boka”. Fontos, hogy értékeljük a munkát, a könyvtár nem iskola, tehát csak pozitívan, hiszen minden gyerek önmagához mérten teljesít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában