lelket építő

2018.10.04. 07:00

Boldog intézmény lett a vépi Hatos Ferenc általános iskola

Boldog iskolába járnak ezentúl a vépi gyerekek. A cél az, hogy még inkább megtanuljanak örömöt találni a játékban, a feladatban, a lelket építő éneklésben, a testet fejlesztő mozgásban.

Tóth Kata

A boldogságórák nagy öleléssel érnek véget

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

A boldogságórák nagy öleléssel érnek véget
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az igazgató, Molnár Krisztina kezdeményezte, a Szombathelyi Tankerületi Központ pedig támogatta, hogy a Hatos iskola és AMI pályázzon a Boldog Iskola címre. Június elején adták be a pályázatot, július 20-án kaptak értesítést, hogy elnyerték, hétfőn átvették a címet Budapesten, az Erkel Színházban tartott ünnepségen. Az ötletadót kérdeztük.

– Egy győri zenei általános iskola két pedagógusa mutatta be a módszert az egyik nevelési értekezleten. Minden kollégát meggyőztek a tudományosan is igazolt program jelentőségéről, ami új szemléletet ad. Arra koncentrál, hogyan lehet a negatív gondolkodásmódon változtatni, és a tanulásban optimista hozzáállást kialakítani a diákok körében. A program boldogabb, kitartóbb gyerekeket „ígér” és azt, hogy könnyebben dolgozhatnak velük a pedagógusok. Ökoiskola vagyunk, és most boldog iskola is lettünk – összegzett Molnár Krisztina.

Tavaly is tartottak már boldogságórákat, az idén viszont már minden hónapban lesznek, egy-egy tantárgy anyagába beépítve a témákat (például hála, szeretet, az élet apró örömei, emberi kapcsolatok). Saly Rita elsősökkel dolgozott: az óra elején a rá- és összehangolódás jegyében, és zárásként is szituációs játékot játszottak, de a tanárnő a művészeti óráiba is igyekszik belecsempészni a módszerből.

– A gyerekek élvezik az élménygazdag részeket, a megerősítést, az egymásra figyelést, a rajz által is ki tudják fejezni magukat, például, hogy miért hálásak, de készítettek már közösen boldogságfát, hálafát, -befőttet is

– az eredmény az iskola honlapján látható.

És partnerek a szülők is: szülői értekezleteken, a szülői közösség találkozóján is ismerkedtek a módszerrel, és nyilvános bemutatóórára is beülhetnek majd. A tanévzáró előtt, az alsó tagozatosok épületrészében átadott okoslépcsőre már pozitív gondolatok kerültek feliratként a Boldog Iskola jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában