Jövő nyárra lehet kész

2018.10.09. 17:30

Vis maior támogatás: épülhet az új híd

Békés most a Szőce patak, szinte hihetetlen, hogy június 9-én hidat bontott a lezúdult víz. Most vis maior forrást nyert a szőcei önkormányzat, jövő nyárra új híd épülhet a most teljesen lezárt átkelő helyén.

Bakos Ágnes

Fotó: Unger Tamás

– Arra végigmegy a Kölcsey utcában, a falu végén jobbra, az alsó hídon. Az is megrongálódott, de járható, megerősítettük, amennyire tudtuk – mondta Tornyos Ottóné, Szőce polgármestere, amikor útba igazított egy autóst. Az érkező „idegen” rákanyarodott volna a falu középső hídjára, ami most gyakorlatilag nem létezik. Viszont már biztos, hogy kapnak segítséget az újjáépítéshez: tegnap lett nyilvános, hogy a szőcei önkormányzat vis maior igénye pozitív elbírálást kapott a Belügyminisztériumtól. Az országban az idei hetedik döntési körben 59 kérelmet támogattak, az egyetlen Vas megyei kedvezményezett most Szőce. Három igényt adtak be a nyári vihar utáni helyreállításokra, kettőre van már válasz: 10,2 millió, és 19,5 millió forintot kapnak. Valószínűleg a nagyobb támogatási összeg a középső híd újjáépítésére költendő, a másik forrás az alsó híd javítására – annyira friss a hír, hogy nem kapták meg a végleges dokumentációt. Munka lesz bőven.

 

– Újra kell terveztetni, vízjogi engedélyköteles, ott három hónap az elbírálás ideje, hatósági időpontokat be kell tartani – sorolta a polgármester. Át kell helyezni a vízvezetéket, a csatornát is – mutatta a lezárt szakasznál. A település fölső felén tíz család él, nekik kell kerülni mintegy két kilométert. De csak akkor, ha autóznak, ugyanis leleményesek a helyiek: építettek maguknak gyalogátkelőt, hogy száraz lábbal átérjenek a vízen, a patak menti telek tulajdonosa megengedte az átjárást. – Aki fent lakik, reggel megy a háromnegyed ötös buszra, nem mindegy neki – hangsúlyozta a polgármester. Sokáig talán nem lesz már szükség a kis hídra, készülhet az igazi: – Ha minden optimálisan alakul, minden döntés, akkor március körül neki lehetne állni – vázolta Tornyos Ottóné.

Úgy fogalmazott, nagy szívfájdalma, hogy idén nem valósulhat meg, de örülnek, hogy kapnak támogatást. A hídépítési költségének tíz százalékát állja az önkormányzat, erre készülnek. A szükséges pénzt ki tudják szorítani az önkormányzat büdzséjéből. Aztán valószínűleg nagyszabású hídavatóval ünneplik majd az új átkelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában