Kőszegi Királyi Városnapok

2018.11.05. 11:30

Megmutatják a királyi város csodás kincseit

Szombaton és vasárnap több helyszínen megkezdődtek a Királyi Városnaphoz kapcsolódó rendezvények, tárlatvezetések.

Tersztyánszky Krisztina

Királyi város királyi borai –a kóstolás se maradhatott ki a programból

Fotó: Ohr Tibor

A város minden évben november 6-án emlékezik arra a napra, amikor 1648-ban III. Ferdinánd Habsburg császár és magyar király megerősítette Kőszeg város évszázados jogait, és – a megyében egyedül – Kőszegnek szabad királyi város jogot-címet adományozott. A város már tavaly elhatározta, hogy ezt a napot mintegy meghosszabbítva, az évforduló előtti és utáni hétvégén megmutatja kincseit az érdeklődőknek. A próba jól sikerült, a látogatók jól fogadták ezt a vásári nyüzsgéstől már mentes, családiasabb lehetőséget, az idén a szervezők újabb attrakciókkal bővítették a kínálatot.

 

Jó eredménnyel: a Hősök tornyában csak szombaton 110-en jártak, a Jurisics-vár kiállításait 430-an nézték meg az ország minden részéből, ami lényegesen meghaladja egy átlagos novemberi hétvége forgalmát. Szombat dél­előtt Söptei Imre vezetésével az egykori adományleveleket és egyéb dokumentumokat lehetett megtekinteni a városházán. Térítésmentes volt a tárlatvezetés a Tábornokházban és a Hősök tornyában, a várba mindkét délután ingyenes volt a belépés. Meg lehetett csodálni Kőszeg város insignumait: a város díszkulcsát, a várkapitány szablyáját és a városbíró buzogányát.

A helyi termelők óboraiból, köztük a város borából is sokan kóstolgattak, több étterem már elkezdte kínálni a libalakomát, Orbán Róbert vasárnap a város Szent Mártonnal kapcsolatos legendáiról beszélt. Jövő hétvégén folytatjak, bizonyítva: az Orsolya-nap után is van élet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában