Pályaválasztás

2018.11.14. 15:41

Megnyílt és csütörtökön is vár a pályaválasztási kiállítás Oladon

Szerdán nyílt Oladon a kétnapos 21. Pályaválasztási és Képzési Kiállítás, ahol 42 kiállító mutatja be egy térben, a végzős diákok számára a továbbtanulási lehetőségeket.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

A megnyitón Harangozóné Vigh Ilona, a kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási főosztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy az ingyenes pályaválasztási tanácsadó kiadványt minden Vas megyei iskolába kiviszik, valamennyi nyolcadik osztályos diák kaphat belőle. Harangozó Bertalan kormánymegbízott a megnyitójában összehasonlította az 1990-/91-es és a 2017/2018-as tanév tanulói számának adatait, amelyekből kitűnt: a mai általános iskolások létszáma mindössze 60 százaléka a 27 évvel ezelőttinek. Épp ezért különösen fontos megtalálni a helyes irányt a szakmák világában, nem csak a diplomás munkakörök jelenthetnek sikeres karriert, nagyon megbecsült a „jó szaki” munkája: arany áron fogják megfizetni őket.

Fotó: Horváth Balázs

Arra is fel kell készülni, hogy az életpálya során korrekciókra, átképzésekre, új szakmák elsajátítására is szükség lehet. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében kiemelte: Szombathely volt az első az országban, ahol pályaválasztási kiállítást rendeztek. Amint mondta, a mai világ annyira specializálódott, hogy nem könnyű mindenkinek megtalálni a helyét, de mindenkire szükség van, mert óriási hiány van szakemberekből.

 

A standok közt járva megkérdeztünk gyerekeket és pedagógusokat, mit várnak a kiállítástól. Több középiskolai tanár mondta: minden évfolyamban vannak olyan diákok, akik hasonló rendezvényeken találkoztak az intézmény munkatársaival, felsőbb éves tanulójával, akikkel közvetlenül beszélgetve bátran mertek kérdezni, fontos és vonzó információkhoz jutottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában