Európai Mézes Reggeli program

2018.11.23. 10:00

Mézet reggeliztek a zrínyisek

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium idén is megtartotta az Európai Mézes Reggeli programot. Szombathely is részt vett az akcióban.

Lakosi Gabriella

Fotó: Unger Tamás

Magyarország először 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, akkor 67 iskolában kóstolhattak mézet a gyerekek. 2016-ban már 500 helyszínen, csaknem 100 ezer gyerek részvételével tartottak mézes reggelit, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat. A kezdeményezés célja a méz és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Nagy Csaba szombathelyi méhész négyféle mézzel és egy kis ismertetővel is várta a gyerekeket a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola ebédlőjében tegnap délelőtt.

 

Akác-, hárs-, vegyes és gesztenyemézet is kóstolhattak a diákok. A szakember elmondta, szükség van az ilyen programokra, a szakmában már látják a pozitív változást. Egyre több család figyel oda az egészséges életmódra. Míg pár éve az itthon termelt méz nagy része exportra került, ma már leginkább belföldön értékesítenek. A gyerekek nyitottan fogadják az újdonságokat, a karakteresebb ízű gesztenyeméztől sem riadnak vissza. Barti Gergő harmadik osztályos diák például azt mondta: ő minden formában szereti a mézet, teában és vajas kenyérrel is gyakran fogyasztja. A lényeg számára csak annyi, hogy jó édes legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában