Dallal és tánccal ünnepeltek

2018.12.06. 19:32

A szombathelyi horvátságnak mintegy tíz százaléka nyugdíjas

A mintegy másfél ezres szombathelyi horvátságnak csaknem tíz százaléka nyugdíjas. Ilyenkor, a szeretet ünnepe előtt rendszeresen megrendezi találkozójukat a Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat.

Tersztyánszky Krisztina

A legfiatalabbak kezdték a szereplést: a horvát oktatási központ növendékei a színpadon Fotó: VN/Horváth Gyula Vladimir

Ezúttal sem volt másképp, s követve a hagyományt, meghívót kézbesített számukra a posta, horvát és magyar nyelven. A nyugdíjasok örömmel vették a szíves invitálást, ugyanis csaknem százan jelezték vissza, hogy szeretnének találkozni kortársaikkal és a mai generáció képviselőivel.

Zsúfolásig megteltek az alkalomra a Jászai Mari utcai Horvát Központ termei, s a fellépőkkel együtt több mint 120-an köszöntötték egymást régi ismerősként, és ismerkedtek az újakkal.

A legfiatalabbak kezdték a szereplést: a horvát oktatási központ növendékei a színpadon
Fotó: VN/Horváth Gyula Vladimir

Jurasits Ferenc egyesületi elnök köszöntötte a jelenlévőket és kívánt továbbra is boldog nyugdíjas éveket. A legfiatalabbak kezdték a szereplést. A Miroslav Krleža Horvát Oktatási Központ óvodásai és az iskola növendékei adtak műsort, megmutatva, hogy mennyire sajátították el a horvát nyelvet, és hogyan tanulnak bele a nemzetiségi kultúrába. Szép fellépésük a felkészítő pedagógusok munkáját is dicsérte. A nyugdíjasok és a kísérő szülők is nagy tetszéssel fogadták őket, abban bízva, hogy lesz utánpótlás a jövőben. A kicsik után is vidám műsorszámok következtek.

Először a Guslice tamburazenekar a Đurđice kórussal karöltve közös éneklésre invitált mindenkit, majd a szenior tánccsoport mutatta be legújabb délszláv táncát. Nevetésből sem volt hiány, erről az amatőr színjátszó hölgyek gondoskodtak egy fergeteges kabaréjelenettel. Aztán a bőségesen megterített asztalok mellett folyt a beszélgetés, az emlékidézés. Késő estig tartott a jókedvű zene és tánc, végül pedig ajándékcsomaggal térhettek haza a szépkorúak, kívánva egymásnak, a szervezőknek és valamennyi szombathelyi horvátnak békés, szeretetteljes ünnepeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában