Egészség

2019.01.08. 07:00

Testmozgás, életmódváltás – Ha egyedül nem megy, segítenek

Az általános egészségmegőrzésen belül a lelki egészségvédelemre is koncentrálnak az EFI programjai. Új év, új foglalkozások kínálatukban.

Tóth Kata

Nordic walking is szerepel a kurzuskínálatban

Fotó: VN-archív

Tavaly májusban adták át a megyeszékhely és a szombathelyi járás egészségfejlesztési irodáját a Nádasdy Ferenc utca 4. szám alatti épületben. Az intézmény létrehozására a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények GESZ két évre szóló 90 millió forintos európai uniós támogatást nyert, az önkormányzat további három évig biztosítja az iroda működését.

Vigné Horváth Ilona igazgatót és Szákovics-Varga Ildikó irodavezetőt tapasztalataikról és az ez évi tervekről kérdeztük. – Példaértékűen indultunk, az egészségmegőrzésen és -fejlesztésen belül a lelki egészségvédelemre is koncentrálva. Térítésmentesek a szolgáltatásaink a megyeszékhelyen és a szombathelyi járásban lakók számára. Negyven település tartozik hozzánk, 36-tal kötöttünk együttműködési megállapodást, összesen mintegy 110 ezer embert ellátva. Tavaly májustól október végéig összesen 2081-en csatlakoztak a rendezvényeinkhez – mondja Vigné Horváth Ilona.

Nordic walking is szerepel a kurzuskínálatban
Fotó: VN-archív

Az általános egészségmegőrzésre irányuló programokon belül a rendszeres testmozgást ösztönző csoportos életmódváltó kurzusok adják az egyik irányt, ezenkívül az egészséges táplálkozásra irányuló előadások, főzőklubok szerepelnek. Az előbbire példaként a gerincjógát, a preventív talajtornát, a tartásjavító gyerek­gyógytornát, a kismamatornát, szezonálisan a nordic walkingot, az intimtorna- és babamasszázs-tanfolyamokat említi Szákovics-Varga Ildikó irodavezető.

Háromheti rendszerességgel dietetikus vezette főző­klubot szerveznek – elméleti, gyakorlati résszel a tankonyhán. És van szülői szerepet erősítő klubfoglalkozásuk, valamint önismereti tréningjük is, ezeket mentálhigiénés munkatársuk tartja.

A januárban induló kurzusok hat-nyolc alkalmasak – a céljuk az, hogy az aktív korú lakosságból minél többen kipróbálhassanak mozgásformákat, és hogy tudatosítsák ez emberekben: fontos, hogy tegyenek az egészségükért. Hétfőtől csütörtökig van lehetőség bejelentkezni pszichológushoz, mentálhigiénés egyéni tanácsadásra, de a kollégák csoportos foglalkozásokat is indítanak.

A kurzusokat a honlapján és a Facebookon is hirdeti az EFI, érdemes figyelni a kiírásokat, ha valaki életmódváltást elősegítő programra jelentkezne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában