Sós sütemény

2019.01.10. 07:00

VN-Konyha – Sós ropogtatnivalók

Akár vendégeket várunk, akár batyubálba hívnak bennünket, egyaránt sütni kell valami sósat, amire jól csúszik az innivaló. Íme néhány könnyen elkészíthető recept!

Tersztyánszky Krisztina

Több napig eláll – bár ritkán próbálhatjuk ki

Fotó: Mindmegette.hu

Sajtos rúd juhtúróval

Hozzávalók a tésztához: 70 deka liszt, 25 deka margarin, egy csomag sütőpor, ízlés szerint só, 45 deka juhtúró, egy pohár tejföl. A tetejére: egy tojás füstölt sajt reszelve, köménymag.

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót, a juhtúrót és a tejfölt és jól összedolgozzuk. A közepes keménységű tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a csíkokat, a tetejüket megkenjük felvert tojással. Rászórjuk a reszelt füstölt sajtot és egy kevés köménymagot. Kétszáz fokos, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Csavart sajtos rúd egyszerűen

Hozzávalók: fél csomag leveles tészta, egy tojás, só ízlés szerint, tíz deka reszelt sajt.

A leveles tésztát két-három milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd 3 x 6 centiméteres téglalapokra vágjuk, és megkenjük őket a felvert tojással. Megsózzuk, majd meghintjük reszelt sajttal, amit kissé belenyomkodunk a tésztába. A téglalapok két végét megfogjuk, és elcsavarjuk ellentétes irányba, majd mindet sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Húsz percet pihentetjük. A sütőbe alulra egy kis lábas forró vizet teszünk, és a rudakat 220 fokon ropogósra sütjük.

Több napig eláll – bár ritkán próbálhatjuk ki
Fotó: Mindmegette.hu

Hagymás-krumplis pogácsa

Hozzávalók: 25 deka burgonya, 25 deka liszt, 25 deka margarin, 5 deka élesztő, egy deci tej, egy kevés kristálycukor, két fej hagyma és ízlés szerint fokhagyma, só, 5 deka szalonna vagy baconszalonna, egy tojás a kenéshez.

A hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megpirítjuk. A krumplikat megmossuk, héjában megfőzzük, meghámozzuk. Az élesztőt a tejben egy pici cukorral felfuttatjuk. A lisztbe keverünk két teáskanál sót, belegyúrjuk a vajat és a megpirított hagymát, a fokhagymát és apróra vágott szalonnakockákat.

Hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, a kihűtött és összetört krumplit. Körülbelül 5-10 percnyi gyúrás után a tésztát gombóccá formázzuk, liszttel megszórjuk és meleg helyen egy órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, négyszer-ötször négy rétegben összehajtjuk, közben mindig újra nyújtjuk. Végül körülbelül egy centiméter magas pogácsákat szaggatunk belőle. Zsírozott-lisztezett tepsire téve tojással megkenjük a tetejét, és közepes lángon gyönyörű aranysárgára sütjük. Ebből két gáztepsi pogácsa lesz. Három-öt napig is eláll anélkül, hogy megkeményedne vagy kiszáradna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában