Nincs árvízveszély a megyében

2019.02.19. 17:00

Az időjáráson és a várható csapadékon múlik az árvízhullám kialakulása

Árvízvédelmi felhívást tett közzé a napokban a Magyar Tűzoltó Szövetség, amelyből kiderült, hogy hatalmas, hóban tárolt vízkészlet halmozódott fel az Alpokban és a Kárpátokban, ezért hazánk összes nagyobb folyóján vízszintemelkedésre kell készülni. Vas megyében jelenleg nincs veszély, a Rábán kisebb apadás kezdődött, s a várható lehűlés miatt az olvadás is megáll a folyókon.

Nemes Judit

Hasonló árhullámokhoz a gyors hóolvadás mellett hirtelen lezúduló, nagy csapadékmennyiségre is szükség van Fotó: illusztráció/szp

Fotó: Szendi Péter

A Magyar Tűzoltó Szövetség hivatalos Facebook oldalán tette közzé felhívását, amely szerint minden idők egyik legnagyobb, hóban tárolt vízkészlete halmozódott fel a hazánkat körülvevő hegyekben, az Alpokban és a Kárpátokban. A tavaszi hóolvadás ütemétől függően az összes nagyobb hazai folyón vízszint­emelkedés várható. Dob­son Tibor tűzoltó dandártábornok, a szervezet elnöke közölte: kedvező esetben a két vízfolyáson eltérő időben zajlik le a vízszintemelkedés, azonban előfordulhat, hogy azonnal indul meg az árvízhullám, ezért a korábbi évekhez hasonlóan nagy erők mozgatására lehet szükség. Közleményében felkérte a tűz­oltó tagszervezeteket, hogy készüljenek fel egy esetleges árvízi védekezésre: vegyék fel a kapcsolatot a társszervekkel és az önkormányzatokkal, ellenőrizzék a felszereléseket, valamint tartsanak ismeretfrissítő árvízvédelmi foglalkozást a kollégáiknak. A témában megkérdeztük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot. Tájékoztatásuk szerint a Duna és a Tisza vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet – amit majd az olvadáskor a folyók továbbítanak – a sok-éves maximum közelében van. Kiemelték, hogy ez a vízmennyiség lefolyhat minden különösebb fennakadás nélkül, ám rendkívüli árvizet is okozhat – ez mind annak a függvénye, hogy az olvadás milyen gyorsan zajlik le. Válaszukban hangsúlyozták, a gyors hőmérséklet-emelkedés nem kizárólagos feltétele az árvizek kialakulásának, nagy mennyiségű csapadék is szükséges az olvadás meggyorsításához. Hozzátették, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy az Alpokban nagy magasságokban felhalmozott hó gyorsan olvadjon, ezért az árhullám kialakulását tekintve nem ez jelenti a fő veszélyt, másfelől az alacsonyabb, körülbelül 1500 méter alatt felhalmozott hó mennyisége megfelelő körülmények között nagy mennyiségben is el tud olvadni lassan. – Az, hogy lesz-e idén a Dunán vagy a Tiszán árvíz, az a következő időszak időjárásától függ. A jelenleg a vízgyűjtőkön felhalmozott nagy mennyiségű hó csak annyit jelent, hogy a hó gyors olvadása hozzájárulhat egy nagyobb árhullám kialakulásához, de erre vonatkozólag semmilyen megbízható előrejelzés nem készíthető.

Hasonló árhullámokhoz a gyors hóolvadás mellett hirtelen lezúduló, nagy csapadékmennyiségre is szükség van Fotó: illusztráció/Szendi Péter

Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat, és naponta elemzi a kialakult helyzetet – hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Megkerestük a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot is. A Rába aktuális víz­állásáról elmondták, hogy a folyó külföldi vízgyűjtő területén az elmúlt 20 év maximumához képest csupán 15 százaléknyi hóvízkészlet található, míg a környékbeli Mura vízgyűjtőjén jóval nagyobb, 70 százalékos a hóban tárolt vízkészlet a korábbi csúcsértékhez képest. Kiemelték azt is, hogy az elmúlt napok melegebb időjárásának köszönhetően mindkét vízgyűjtőn kisebb apadás indult, és mivel a hét végétől a meteorológiai előrejelzések alapján erős lehűlés kezdődik, meg fog állni a magasabb területeken meglévő hó gyenge olvadása is. További jó hír a térségben élők számára, hogy a Rába kisebb mellékvízfolyásain, a Zalán és a Kerkán jelenleg nem található számottevő hó, ezért ezen folyónál és pataknál nem áll fenn árvízveszély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában