szerelmesek ünnepe

2019.02.13. 17:00

Hangolódj a Valentin-napra – Vasi előadók számaival, Bálint-napi hiedelmekkel

Valentin-nap: tömény romantika vajon kell ez nekünk? Bizony, kell! Méghozzá mindennap! 

vaol.hu

Az angolszász kultúrából vettük át a Valentin-napot, amelyen a szerelmesek megajándékozzák egymást. A magyar hagyomány mára kikopóban van, a Bálint-naphoz köthetőek hiedelmeket sokan nem ismerik. Összegyűjtöttük február 14. magyar hagyományait, a romantikáról pedig a Vas megyei zenekarok klippjei gondoskodnak.

Valentin-nap legfontosabb üzenete: ne csak ezen az egy napon, hanem az év többi napján is szeressük egymást! Egyetlen apró kedvesség, legyen az figyelmesség, egy nem várt bók vagy dicséret, akár érintés, legalább annyira fontos lehet egy kapcsolatban, mint a tömény romantika.

Bálint-nap – ismered a történetét?

Szent Bálint (vagy Valentin) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje. Terni püspöke volt, aki 269-ben, II. Claudius császár uralkodásának idején keresztény hite miatt vértanúhalált halt. Előtte börtönben sínylődött, ahol összebarátkozott a börtönőr vak lányával, akinek csodás módon visszaadta látását. Kivégzése napján, február 14-én búcsúlevelet hagyott a lánynak, amelyet így írt alá: „A te Valentinod”. Ez a Valentin-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. Ez a nap fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje. Hazánkban a szerelmesek a kilencvenes évektől kezdték egymást Valentin-nap alkalmából megajándékozni.

Bálint-napi hiedelmek Magyarországon

● Bálint-nap reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz

● Ha a lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket

● A párna alá helyezett babérlevél a lányok álmában megmutatja, hogy ki lesz a párjuk

● Egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható, hogy hány gyermeke lesz a fiatalasszonynak

● Ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni, de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.

Vasi zenekarok – tömény romantika

Ocho Macho – Szívdobbanás

Soulwave – Kalandor

Gargantua – Régi Álmok

Lord – Örökké

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában